AKUT, Deprem Sonrasi Arama Kurtarma Tatbikati Düzenledi

Arama Kurtarma Dernegi (AKUT) ekipleri, deprem sonrasi arama kurtarma faaliyetlerinde neler yapilmasi gerektigine dair tatbikat düzenledi.

AKUT, Deprem Sonrasi Arama Kurtarma Tatbikati Düzenledi
AKUT Ankara ekipleri, deprem tatbikati düzenledi.

Tatbikat çerçevesinde ilk olarak arama kurtarma ekibinin saglik kontrolleri yapildi. Ardindan Ankara’da olay yeri olarak belirlenen bir enkaz alanina geçildi ve alan degerlendirilmesinden sonra yapi denetim mühendisleri tarafindan enkaz degerlendirmesi yapildi. Emniyetçilerin tatbikat alaninda tehlike tespitini yapmasinin ardindan alan seritlerle kapatildi ve toplanma alanlari tespit edildi. Daha sonra, enkaz alaninda kaba aramalara baslandi. Yapilan incelemeler ardindan belirli yerlere dinleme cihazlari yerlestirildi. ‘Bizi duyuyorsan vurmaya devam et’ anonsu ile enkaz altinda kalan kazazedenin noktasal yeri tespit edildi. Tespitin ardindan olay yerine arama kurtarma ekipleri çagirildi. Gelen ekip, tespit edilen bölgede delik açarak, bir kamera sistemi ile kazazedenin saglik durumunu ögrendikten sonra halat yardimiyla kazazedeyi kurtardi.

"Deprem aninda neler yaptigimizin tatbikatini yapiyoruz"

AKUT Ankara Ekibi Lider Yardimcisi Ergün Kayaaslan, deprem aninda neler yaptiklarindan ve tatbikat sürecinden bahsederek, "Deprem aninda neler yaptigimizin tatbikatini yapiyoruz. Burada yeni arkadaslarimiz var. Onlar da gözlemci olarak katiliyorlar. Ayrintilarini ögreniyorlar bizden. Deprem aninda bir ihbar geliyor. Bu ihbar üzerine olay yerine intikal edip enkazin güvenli bir yerinden enkaza yaklasiyoruz. Gaz kaçagi var mi onun tespitini yapiyoruz. Dinleme cihaziyla kazazedenin noktasal yerini tespit ediyoruz. Yanlis bir yerden giris yaparsak vaktimizi bosa harcamis oluruz. O yüzden kazazedenin yerini tespit edip bu alandan kazazedelere ulasip yaraliyi çikartmaya çalisacagiz. Yani buradaki amacimiz da bir egitim, bir tatbikat. Islerimizi unutmamak için sürekli tekrar yapmamiz gerekiyor. O yüzden enkaz buldugumuz yerlerde çalismalarimiza devam ediyoruz" dedi.



"Kazazedenin yerinin tespitini saglamak amaciyla kamera için bir delik açacagiz"

Kazazedenin enkaz altindan nasil kurtarildigini anlatan AKUT Ankara Arama Kurtarma Ekip lideri Serkan Uysal ise söyle devam etti:

"Simdi bir ihbar geldi bize, bir teknik dinleme yapildi. Kazazedenin yerinin tespitini saglamak amaciyla kamera için bir delik açacagiz. Delikten kamerayi sarkitip kazazedenin yerini belirledikten sonra çalismamiza baslayacagiz. Bizim kamera çapinda bir malzememiz var. Sesin geldigi yerden delim islemi yapacagiz. Daha sonra kameramizi asagiya salacagiz ve kazazedenin durumuna göre, temiz kapak veya kirli kapak açarak kazazedemizi alacagiz. Ardindan sedyeyle doktorumuza teslim edecegiz" diye konustu.

Deprem sonrasi arama kurtarma tatbikatlari gün boyu farkli alanlarda devam edecek.
Kaynak: İHA