Yesilay'in Çocuklara Armagani 'YETI'

Gelecek nesillerin saglikli yetismesi için çalismalarini 102 yildir büyük bir kararlilikla sürdüren Yesilay, 4-10 yas çocuklara yönelik gelistirdigi, Yesilay Egitimi Tamamlayici Içerikler (YETI) projesini hayata geçiriyor. YETI ürün grubunda kutu oyunlari, bilim-sanat etkinlik kitabi serisi, çikartma etkinlik kitaplari ve Yasam Becerileri Günlügü yer aliyor.

Yesilay'in Çocuklara Armagani 'YETI'
Bagimliliklardan uzak, saglikli nesiller yetistirmek için önleme çalismalarinin yani sira çocuklari erken yasta bilinçlendirmeye yönelik pek çok projeye imza atan Yesilay, çocuklarin hayatlari boyunca ihtiyaç duyacagi temel becerileri farkli yöntemlerle ortaya çikartmak, onlarin gelisimine destek sunmak amaciyla hazirladigi eglendirici ve ögretici birçok materyali Yesilay Egitimi Tamamlayici Içerikler (YETI) adiyla hizmete sunuyor. Oyunlar araciligiyla çocuklarin hayal gücünü gelistirmek ve onlara bir gelecek bakis açisi sunmak için hayata geçirilen YETI, ayni zamanda çocuklara oyun arkadasi olacak bir karakter olarak karsimiza çikiyor.

YETI ürün grubunda Uzay Madencileri Ay’da, Bizim Mahalle Ortak Degerlerimiz ve Acayip Insanlar isimli kutu oyunlari; Özgür Çizgiler isimli bilim-sanat etkinlik kitabi serisi; Afacan Dinozorlar, Anadolu’nun Muhtesem Canlilari ve Bogaziçi’nin Sevimli Canlilari kitaplari; Harika Meslekler, Ilginç Tasitlari ve Anadolu Medeniyetlerini tanima firsati sunan çikartmali etkinlik kitaplari ve Yasam Becerileri Günlügü yer aliyor.

“Hedefimiz saglikli nesiller yetismesine önemli bir katki sunmak”

Bagimliliklarla mücadelede önleyici pek çok çalisma yürüten köklü sivil toplum kurulusu Yesilay’in erzurum Sube Baskani Mevlüt Dogan, “YETI’yi sosyal hizmet ve egitim uzmanlari ile uzman psikologlarin is birligiyle, büyük bir özveriyle hazirladik. Hazirlanan materyaller ile 4-10 yas arasi çocuklara egitimlerini destekleyici; onlarin kesfetme ve ögrenme duygusunu tetikleyecek ayni zamanda hayal gücünü gelistirecek bir tamamlayici egitim sunmayi hedefliyoruz. Ayni zamanda çocuklara arkadas olacak bir karakter olarak da tasarlanan YETI, onlari eglendirirken egitecek. Çocuklarin YETI’yi çok seveceklerinden ve materyallerimizin bagimliliktan uzak ve saglikli bir neslin yetismesine çok büyük katki sunacagindan eminiz” dedi.

YETI çerçevesinde hazirlanan Uzay Madencileri Ay’da ve Bizim Mahalle Ortak Degerlerimiz kutu oyunlari, çocuklara eglenceli ve heyecanli birer serüven sunuyor. Çocuklara ekip olmayi, is birligini, problem çözmeyi, görev dagilimiyla hedefe vardiran oyunlari; astronomi, fizik ve kimya gibi temel bilim dallarindan farkli kavramlari; yardimseverlik, adalet, güven, kanaatkarlik, çaliskanlik gibi unutulmaya yüz tutmus ortak degerleri içeriyor. Bilim, edebiyat, müzik ve resim gibi dört farkli temada, 7 yas ve üzeri çocuklar için hazirlanan Acayip Insanlar kart oyunu ismini tarihe altin harflerle yazdirmis, alaninda basarilar kazanmis 50 insani bir araya getirerek; çocuklara eglendirici bir sekilde tanitmayi hedefliyor.

Iyi ve Saglikli Yasama Kapi Araliyor

Çocuklarin egitimlerini destekleyici, onlarin kesfetme ve ögrenme duygusunu tetikleyecek, ayni zamanda hayal gücünü gelistirecek oyunlarin yani sira yine çocuklarin çok sevdigi çikartmalari 6 farkli temayla etkinlik kitaplari haline getiren Yesilay; onlari farkli ekosistemlerde doga macerasina, farkli medeniyetlerde yolculuga çikariyor. Ayni yöntemle gökyüzü, mahalle ve meslekleri de ögretiyor.

Özgür Çizgiler isimli bilim-sanat etkinlik kitabi serisi, Afacan Dinozorlar, Anadolu’nun Muhtesem Canlilari ve Bogaziçi’nin Sevimli Canlilari kitaplariyla çocuklarin hayal güçlerini harekete geçiriyor. Ayrica doga, uzay, ilginç meslekleri, tasitlari ve eski medeniyetleri tanima firsati sunan Ay Kâsifi YETI, Bizim Mahalle, Bir Doga Macerasi, Harika Meslekler, Ilginç Tasitlar, Anadolu Medeniyetleri isimli çikartmali etkinlik kitaplari da çocuklarin sevecegi seçenekler arasinda yer aliyor.

Projenin en önemli materyallerinden biri olan Yasam Becerileri Günlügü’nde; kisisel gelisim, fiziksel alan gelisimi, sosyal-duygusal ve bilissel alanlarda çocuklari olumlu destekleyecek etkinlikler bulunuyor. Hem birbirini destekleyen hem de ayri ayri kazanimlari olan bu alanlar 6-8 yas arasi çocuklarin pedagojik gelisimlerine uygun olarak kendi düzenine katki saglayacak kazanimlar saglama ve iç disiplin kazanimini destekleme gibi içerikleri kapsiyor.

Yasam Becerileri Günlügü çocuklarin bulundugu yasta gelisim basamaklarini destekleyen, çocugun kendi kisisel ve sosyal alaniyla ilgili olan sorumluluklarini, fiziksel becerilerini, sosyal, duygusal ve bilissel kazanimlarini destekleyen etkinlikleri içeriyor. Yasam Becerileri Günlügü; çocugun odasini toplama, dislerini firçalama gibi etkinlik basamaklarini veriyor. Böylece kisisel-sosyal alan becerilerini gelistiriyor. Spor, ev islerini yapmak gibi görevler ile iç disiplin kazanimi ve yardimlasma duygusunun gelismesine katki sagliyor. Ebeveyn, aile etkinlikleri ile sosyal iliskilerinin gelismesini de hedefliyor. Günlük hayatta aklina gelmeyen ve karsisina çikmayan sorularin kitap içerisinde sorulmasi, çocugun kendini fark etmesine ve duygularini kolay ifade etmesine fayda sagliyor. Duygularini ve hissettiklerini resme dökmesi, çikartmalar ile bunlari göstermesi, etrafindakilere yardim etmesi çocugun empati ve zorluklarla bas etme becerilerini gelistiriyor. Yönergeler ve farkli etkinlikler de odaklanma becerisini artiriyor.

Yesilay Hakkinda

1920 yilinda faaliyete baslayan Yesilay, insan onurunu ve sayginligini temel alan, toplumu ve gençligi ayrim gözetmeden zararli aliskanliklardan korumak için çalisan, milli ve ahlaki degerleri gözeterek bagimliliklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararasi düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sagligi ve savunuculuk çalismalari yürüten bir sivil toplum kurulusudur. Alkol bagimliligiyla mücadele hedefiyle kurulmus; kurulusundan günümüze bagimlilik türleri arttikça Yesilay’in tüzügüne yeni çalisma alanlari eklenmistir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bagimliligi mücadele alanlarina dâhil olmustur.

Türkiye genelinde 120 Yesilay subesi, dünya genelinde 95 Ülke Yesilayi bulunmaktadir. 2015 yilinda YEDAM (Yesilay Danismanlik Merkezi) kurulmustur. 115 Danisma Hatti ile çagri merkezi hizmeti vermeye baslayan Yesilay Danismanlik Merkezi, su an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 105 Yesilay Danismanlik Merkezi (YEDAM) ile bagimlilik alaninda profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarindan olusan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet destegi saglamaktadir.

Toplumu bagimliliklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptigi çalismalarindan dolayi Yesilay, 1934 yilindan bu yana “Kamuya Yararli Cemiyetler” arasinda yer almaktadir. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danismanlik Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfi (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ ve “ 5 Yildiz Yetkinlik Belgesi”’ne sahip olan tek sivil toplum kurulusudur.
Kaynak: İHA