Kizilay'dan Ulusal Kan Bagisi Kampanyasi Açiklamasi 'Kan Dostumuz Olun, Bu Kis Da Umut Olun'

Kizilay tarafindan Kovid-19 salgini ve sonrasinda artis gösteren grip vakalarindan dolayi kan stoklarinin olumsuz etkilenmesinden dolayi ‘Ulusal Kan Bagisi Kampanyasi" baslatildi.

Kizilay'dan Ulusal Kan Bagisi Kampanyasi Açiklamasi 'Kan Dostumuz Olun, Bu Kis Da Umut Olun'
Kizilay, Türkiye’de yasanan Kovid-19 salgini sonrasinda artis gösteren grip vakalarindan dolayi kan stoklarinin olumsuz etkilendigini açikladi.

Yapilan açiklama dogrultusunda, Türkiye’de yilda yaklasik 3 milyon kan bagisina ihtiyaç duyuldugunu ve kanin, yilin 365 günü alinmasi, test edilmesi ve hastanelere gönderilmesi gerektigi belirtildi. Kizilay’in acil günlük stoklarinin 100 bin ünite civarinda olmasi gerektigi ifade edilen açiklamada, Kovid-19 pandemisi olumsuz etkisinin yani sira yeni bir salgin olan influenza ve grip salginina eklenen kis kosulari nedeniyle Kizilay’in kan stoklarinin olumsuz etkilendigi kaydedildi.

Açiklamada, ülke genelinde olagan sartlarda günlük 9 ila 10 bin ünite arasi kan bagisi toplanirken, yasanan grip salgini ve soguk havalarin etkisiyle bu oran düstügü ve bu dogrultuda ‘Kan Dostumuz Olun, Bu Kis Da Umut Olun’ sloganiyla ‘Ulusal Kan Bagisi Kampanyasi’ baslatildigini duyurdu.

“En çok kan bagisi yapan yas grubu 20 yasindakiler”

1 Ocak-18 Ocak tarihleri arasinda ülke genelinde yaklasik 140 bin ünite kan bagisi yapilirken bu bagislarin yaklasik yüzde 50’sini 26-45 yas araligindaki bireyler olusturuyor. En çok kan bagisi yapan yas grubu ise 20 yasindakiler. Kadin kan bagisçisi sayisi tüm bagisçilarin yüzde 14’ü seviyesinde bulunurken en çok kan bagisi lise mezunlarindan geldi. Onu sirasiyla lisans, ilkokul, ortaokul ve ön lisans mezunlari takip ediyor. Kizilay’in bu 2023 yilindaki kan bagisi hedefi ise 3.040.000 ünite. Kizilay, bagislanan her kan için üç fidan dikecek.

Kizilay’in sadece kendisini saglikli ve iyi hisseden, kan bagisi uygunluk sartlarini karsilayan kisilerden bagis kabul ettigi belirtilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Kan bagislamak isteyen vatandaslar, Türk Kizilayin www.kanver.org internet adresinden, 168 numarali çagri merkezinden ve mobil kan bagisi uygulamasindan yakinindaki kan merkezini ögrenebilecekleri gibi kendilerine uygun tarih ve saat dilimini seçerek randevu da olusturabiliyor. Randevu alindiktan sonra ise bagisçiya bilgilendirme yapiliyor. En yakin Kizilay Kan Bagisi noktasina gidip 15 dakikanizi ayirarak kan bagisinda bulunabilir, kan dostlari arasina katilabilirsiniz."
Kaynak: İHA