Türkiye Imalat PMI Aralik'ta 48,1'E Yükseldi

Kasim ayinda 45,7 olan Türkiye imalat PMI, Aralik ayinda 48,1’e yükseldi.

Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat PMI (Satin Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Aralik 2022 dönemi sonuçlari açiklandi. Esik deger olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, Kasim ayinda 45,7 olan manset PMI Aralik’ta 48,1’e yükseldi. Söz konusu rakam faaliyet kosullarindaki yavaslamanin sürdügüne isaret etse de hazirandan bu yana en yüksek düzeyde gerçeklesti ve sektör performansinda zayiflamanin ilimli düzeyde oldugunu gösterdi.

Talep tarafinda iyilesme belirtilerinin görüldügü aralik ayinda, toplam yeni siparislerdeki azalma yaklasik bir yillik dönemin en düsük hizinda gerçeklesti. Diger taraftan, bazi anket katilimcilari enflasyonist baskilarin talebi olumsuz etkilemeye devam ettigini bildirdi. Küresel piyasalardaki zayiflik, yeni ihracat siparislerinin toplam yeni siparislerden daha yüksek oranda yavaslamasina yol açti.

Aralikta imalat sanayi sektörünün üretiminde düsüs hiz keserek Subat 2022’den beri en ilimli düzeyinde kaydedildi. Benzer sekilde, girdi alimlari kasim ayina kiyasla çok daha düsük bir azalma gösterdi. Söz konusu iyilesme belirtileri, istihdamin üst üste ikinci ay genislemesinde de rol oynadi. Istihdam düzeyindeki artis son 10 ayin yüksek hizinda kaydedildi.

Kasimda son üç yilin en düsük düzeyine gerileyen girdi maliyetleri enflasyonu aralikta da nispeten hafif seyretti. Buna bagli olarak, nihai ürün fiyatlarinda da artis bir önceki anket dönemi ile ayni hizda gerçeklesti ve enflasyon yilin ilk dönemlerine göre çok daha düsük oranda kaydedildi. Yine kasim ayinda oldugu gibi tedarikçilerin teslim süreleri yilin son ayinda da anket tarihinin rekoruna yakin bir iyilesme sergiledi. Anket katilimcilarina göre bu durum, zayif girdi talebinin yani sira limanlardaki aksamalarin azalmasindan kaynaklandi. Son olarak, nihai ürün stoklarinda üst üste sekizinci artisla birlikte anket tarihinin en uzun genisleme dönemi gerçeklesti. Ancak aralik ayindaki artis çok hafif düzeyde kaydedildi.

Takip edilen 10 sektörün yarisinda yeni siparisler ve üretim artti

Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Sektörel PMI Aralik raporuna göre, anket kapsaminda takip edilen 10 sektörün yarisinda yeni siparisler artis kaydetti ve bu durum üretimde de geçerli oldu. Aralikta üretimi artan bes sektörden dördünde büyüme kasim ayindaki yavaslamayi takip etti. Bir önceki ay üretim artisi saglayip bunu aralikta da devam ettiren tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Üretim artisinda basi çeken elektrikli ve elektronik ürünlerde büyüme son iki buçuk yilin en yüksek hizinda gerçeklesti. Üretimde en keskin yavaslama ise agaç ve kagit ürünleri sektöründe yasandi.

Elektrikli ve elektronik ürünler sektörü, yeni siparis artisinda da en üst sirada yer aldi. Yeni siparisler bes sektörde yeniden büyümeye geçti. Kara ve deniz tasitlari ile giyim ve deri ürünlerinde ise kasimdaki artislarin ardindan yavasladi. Küresel ekonomideki zorlu kosullar nedeniyle toplam yeni siparislere göre daha olumsuz bir tablonun ortaya çiktigi yeni ihracat siparislerinde sadece üç sektör artis saglayabildi.

Üretim ve yeni siparislerdeki toparlanma isaretleri, firmalari ek personel almaya tesvik etti. Istihdamda artis gerçeklestiren sektör sayisi Kasim’da bes iken aralikta altiya yükseldi.

Takip edilen tüm sektörlerde girdi maliyetleri artmaya devam etti ancak artis hizi bes sektörde düsüs gösterdi. Girdi fiyatlarindaki en hizli artis kagit ve agaç ürünlerinde gerçeklesti. Sektörde nihai ürün fiyatlari son üç yilda ilk kez geriledi. Diger sektörlerde ise nihai ürün fiyatlari kasim ayina kiyasla yavas olmakla birlikte artisini sürdürdü. Tedarikçilerin teslimat süreleri çogu sektörde kisaldi.
Kaynak: İHA