Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Gelistirilen Bu Gözlük, Dogal Ve Yapay Göz Kirpmayi Ayirt Edebiliyor

Türkiye’de gelistirilen üç eksenli diger ürünlerden en ayirt edilebilecek özelligi olan cihaz, engelli bireylerin telefon ve tablet kullanmasini kolaylastiracak.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Gelistirilen Bu Gözlük, Dogal Ve Yapay Göz Kirpmayi Ayirt Edebiliyor
Türkiye’de bir firma tarafindan asistif teknoloji üzerine, özel bireylerin ve yaslilarin hayatlarini daha iyi idame ettirebilmesi için yardimci olan cihazlar gelistirildi. Üretilen ürünlerden biri olan apollon gözlük, en önemli özelligi yapay ve dogal kirpmayi ayirt edebiliyor olmasi. Yukari, asagi, sag sol ve yan tarafa bas çevrildiginde kullanilabilen üç eksenli Apallon head mouse cihazinin üretilmesiyle özellikle, felçli, yari felçli, kas ve eklem problemleri yasayan insanlarin telefon, televizyon ve bilgisayar kullanimini kolaylastiriyor. Firat Üniversitesi’nde ögrenci olan ayni zamanda firmada aktif olarak çalisan Hasan Hüseyin Kahraman ve Öykü Gülbas, üç eksenli dünyada sadece Türkiye’de üretilen bu cihazlar hakkinda bilgi verdi.

Asil engellerin teknolojide oldugunu dile getiren Öykü Gülbas, “Bizler asistif teknoloji üzerine yani engellilerin ve yaslilarin hayatlarini daha iyi idame ettirebilmesi için yardimci olan cihazlar üretmekteyiz. Felçli, yari felçli, kas ve eklem problemleri yasayan insanlarin telefon, televizyon ve bilgisayar kullanimini saglamaktayiz. Asil engellerin insanlarda degil de teknolojide oldugunu göstermeyi amaçlamaktayiz” dedi.



“Diger ülkelerde de üretiliyor fakat orada yapilan cihazlar dogal ve yapay göz kirpmayi ayirt edemiyor”

Engelli ve hasta bireyler için umut verici cihazlar ürettiklerini belirten Hasan Hüseyin Kahraman, “Ürettigimiz ürünlerden biri olan Apollon gözlük. Bu cihazin en önemli özelligi yapay ve dogal kirpmayi ayirt edebiliyor olmasi. Diger ülkelerde de üretiliyor fakat orada yapilan cihazlar dogal ve yapay göz kirpmayi ayirt edemiyor. Bizimde en cihazimin en büyük özelligi dogal ve yapay göz kirpmayi edebilmesi. Apallon head mouse cihazimiz da üç eksenli diger ürünlerden en ayirt edilebilecek özelligi x,y,z eksenli olmasidir. Bu cihazi yukari, asagi, sag ve sol ve yan tarafa tam basimizi çevirdigimizde kullanabiliyoruz. Sadece kafa hareketleri sayesinde telefon, tablet ve bilgisayari kullanabiliyoruz. Boyun alti felçli insanlar için uygun bir cihaz. Cihazlari deneyen kullanicilarimiz var ilk kullandiklarinda o duyguyu görmek gurur verici bir durum çok mutlu oluyorlar. Engelli ve hasta bireyler için umut verici bir cihaz. Cihazin en önemli özelligi üç eksenli olmasi bu dünyada bir ilk. Bu cihazlar yazilim ve donanim olarak tamamen Türkiye’de üretildi. Bu cihazlar teknolojideki engelleri kaldirmak için üretilmistir. Çünkü engelli bireylerimiz telefon ve tablet kullanamiyor amacimiz onlarinda teknolojik ürünleri kullanabilmesi” diye konustu.

Kaynak: İHA