Tam Bir Sifa Deposu Açiklamasi Bir Agaci 200 Kiloya Kadar Ürün Veriyor

İçel’de birçok bahçede alternatif olarak dikilen, kentin ismiyle de bilinen ’murt’ veya ’hambales’ meyveleri tek tek toplanarak satisa sunuluyor. Kilogrami 15 ile 20 TL arasinda degisen İçel meyvesinin genç bir agacinin yaklasik 100, yetiskin bir agacinin ise 200 kilograma kadar ürün verdigi belirtildi.

Tam Bir Sifa Deposu Açiklamasi Bir Agaci 200 Kiloya Kadar Ürün Veriyor
Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde ilk siralarda yer alan İçel’de iklimi nedeniyle farkli ürünler de yetisiyor. Akdeniz iklimine uygun olarak yetisen meyvelerden biri de İçel olarak bilinen murt veya hambales oldugu aktarildi. Daha önce ormanlik alanlarda kendiliginden yetismesiyle bilinen murt meyvesi, artik birçok bahçede de yer almaya basladi.

Özellikle üreticiler bahçelerinin kenarlarina ya alternatif olarak ya da yemelik olarak murt agaci dikiyor. Ocak ayi sonuna kadar hasadi sürecek olan meyve bu aylarda toplanarak pazarlarda veya marketlerde satisa sunuluyor. Kilogram fiyati 15-20 TL arasinda olan meyveyi saglik açisindan faydasini bilenler almadan gitmiyor.

Tam bir sifa deposu

Antiseptik özellige sahip oldugu ögrenilen meyvenin vücudu mikroplardan arindirarak enfeksiyonlu hücrelerin yok olmasini sagladigi gibi dogal bir balgam sökücü de oldugu ifade ediliyor.

Özellikle kalp ve damar hastaliklarina yakalanma riskini azaltan, varis sorunlarini en aza indirdigi ögrenilen meyvenin mide hastaliklarina iyi geldigi gibi akciger iltihaplanmasindan egzamaya kadar iyilestirme etkisine sahip oldugu biliniyor.

Özellikle kis mevsiminde taze taze tüketilen meyvenin grip gibi üst solunum yolu rahatsizliklarinda iyilestirmeyi hizlandirdigi gibi vücut direncini de kuvvetlendirdigi aktarildi. A vitamini bakimindan da oldukça zengin olan meyvenin, göz yorgunluklarina iyi gelirken, görme problemlerine karsi da olumlu etkileri oldugu, ayrica kolesterol ve sekeri dengelemeye de bir oldugu dile getiriliyor.

Kilogram fiyati 15-20 TL

Murt dedikleri ürünün hasadini yaptiklarini belirten üretici Bedrettin Sezer, "Genç bir agaç 100 kilogram kadar, yetiskin agaç ise 200 kilogram kadar meyve verebiliyor. Kalp dostu diye biliniyor, sekere ve sindirim sistemine faydasi var. Güzel, tatli bir bitki" dedi.

Su anda kilogram fiyatinin 15-20 TL araliginda oldugunu kaydeden Sezer, "Bu ürünün ilaci gübresi yok. Fazla bir masrafi olmadigi için üretilebilir bir ürün. Genelde bahçesi yok, yemelik olarak dikiliyor. Bizim bölgede de sevilen bir bitki" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA