Mersin'de 3 Bin 890 Gemi Denetlendi

İçel’de 2022 yili içerisinde 3 bin 890 geminin denetlenerek, denizi kirlettigi tespit edilen 13 gemiye idari yaptirim cezasi uygulandigi belirtildi.

Mersin'de 3 Bin 890 Gemi Denetlendi
İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Sube Müdürlügü’ne bagli ekipler, görev alanlarinda hem kati atiklari topluyor, hem de limana yanasan ya da açikta bekleyen gemilerin olusturabilecegi muhtemel kirlilikleri denetliyor. Ekipler rutin denetimlerin yani sira, vatandaslarin ihbari üzerine de denetim gerçeklestiriyor. 3 deniz denetim araci, bir deniz süpürgesi, bir deniz denetim teknesi ile yapilan denetimler, hem gece hem de gündüz görüsü olan drone ile havadan da sürdürüldügü bildirildi.

Denizi kirlettigi tespit edilen tekne ve gemilere idari para cezasi uygulandigi aktarilirken, geçen yil boyunca toplam 3 bin 890 geminin denetlendigi 13’üne idari para cezasi uygulandigi ifade edildi. Yapilan denetimlerin kirlilige sebep olan gemiler için caydirici oldugu ve kentte denizinin kirletilme oraninin yari yariya düstügü kaydedildi.

"Amacimiz deniz kirliligine engel olmak"

Çevre Koruma Kontrol Dairesi Baskanligi Denizcilik Hizmetleri ve Denetim Sube Müdürlügü’nde denetim görevlisi Gökhan Öztürk, "Yil boyu 7/24 esasi üzerinden denetim yapiliyor. Bu konuda Türkiye’de sadece Istanbul, Kocaeli, Antalya ve İçel Büyüksehir Belediyesi’nin yetkisi bulunmaktadir. Birimimiz bu yil 225 gün boyunca bu denetimi, hava sartlari izin verdigi sürece icra etmistir. 3 bin 890 gemi denetlenirken, 13 gemiye idari yaptirim cezasi uygulandi" dedi.

Amaçlarinin deniz kirletilmeden önce engel olmak oldugunu vurgulayan Öztürk, denetimlerin kirlilik oranini ciddi boyutta azalttigina dikkat çekerek," "Sehrimizin liman sahasi basta olmak üzere, gemilerden kaynakli olusan kirlilige engel olmak. Restoran tekneler ve balikçi tekneleri de denetimimiz altinda. Büyük kirlilikler daha çok, trafigin yogun oldugu İçel Limani giris çikisli büyük gemilerden kaynaklaniyor. Yillardir yaptigimiz bütün denetimlerimiz kayit altinda. Havadan yapilan ve bizim yaptigimiz siki denetimler sayesinde, son yillarda deniz kirliliginde yari yariya düsüs yasandi" diye konustu.

Kaynak: İHA