Whatsapp'a 5.5 Milyon Euro Ceza

Sosyal medya platformu Whatsapp’a kullanicilari kisisel verilerinin, "hizmet iyilestirmeleri ve güvenlik" saglamak için kullanilmasina izin vermeye zorladigi gerekçesiyle 5.5 milyon euro para cezasi verildi.

Whatsapp'a 5.5 Milyon Euro Ceza
Irlanda’daki Veri Koruma Komisyonu (DPC), ABD merkezli teknoloji sirketi Meta’ya ait sosyal medya platformu Whatsapp’a Avrupa Birligi (AB) gizlilik kurallarini ihlal ettigi için para cezasi verdi. Komisyon, kullanicilari kisisel verilerinin, "hizmet iyilestirmeleri ve güvenlik" saglamak için kullanilmasina izin vermeye zorladigi gerekçesiyle sohbet uygulamasi Whatsapp’a 5.5 milyon euro para cezasi verdi. Komisyon ayrica, Whatsapp davasiyla ilgili olarak sirketin veri isleme çalismalarini 6 ay içerisinde AB gizlilik kurallarina uygun hale getirmesi talimatini da verdi.

Temyiz Mahkemesi’ne basvurulacak

Whatsapp yetkilileri tarafindan konuya iliskin yapilan açiklamada, haksiz verilen kararin Temyiz Mahkemesi’ne tasinacagi belirtilirken, "Uygulamanin çalisma seklinin, hem teknik hem de yasal olarak uyumlu olduguna inaniyoruz" ifadeleri kullanildi.

Ceza yagdirmisti

Eylül 2022’de DPC, ABD merkezli teknoloji sirketi Meta’ya ait sosyal medya platformu Instagram’a Genel Veri Koruma Yönetmeligi’ni (GDPR) ihlal ettigi gerekçesiyle 405 milyon euro tutarinda para cezasi vermisti. Iddialara göre, Instagram’in çocuklarin e-posta adreslerini ve telefon numaralarini yayinlamasi da dahil olmak üzere, çocuklarin gizliligini ihlal ettigi öne sürülmüstü. Irlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan bir sözcü tarafindan yapilan açiklamada, "Nihai kararimizi geçen cuma günü aldik ve bu 405 milyon euroluk bir para cezasini içeriyor" denilmisti.
Kaynak: İHA