Samsun'da Yalanci Bahar Açiklamasi Termometreler 24,1'I Gösterdi

Samsun’da 19 Ocak’ta yalanci bahar yasanirken, termometreler 24,1 dereceyi gösterdi.

Samsun'da Yalanci Bahar Açiklamasi Termometreler 24,1'I Gösterdi
Daha önceki yillarda kasim, aralik ve ocak aylarinda Samsun’a kar düser ve soguk hava dalgasi etkili olurdu. Bu yil ise küresel isinmanin etkisi ve iklim degisikligi nedeniyle Samsun’da insanlar neredeyse mont giymeden kisi geçiriyor. Yagislarin oldukça azaldigi Samsun’da termometreler 24,1 dereceyi gösterirken, vatandaslar ise tedirgin olduklarini söyledi.



“61 yildir böyle sicak kis görmedim”

Dogdugundan beri bu kadar sicak geçen bir kis hatirlamadiginin altini çizen Erdal Sahin, “Ben 61 yasindayim. Bu yasima kadar Samsun’da bu ayda böyle bir sicaklik görmedim. Bu kadar sicak oldugu olmustu ama en fazla 2-3 gün sürmüstü. Bu kadar uzun sürenini görmemistim. Allah sonumuzu hayretsin. Su anda bu mevsimde sicakliklar en fazla 10 derece civarinda olurdu. Bu sene ise kisin yazi yasiyoruz. Artik mont da giymiyoruz. Bu sicaklarda bize mont bize yük oluyor” dedi.



“Su anda 1 metre kar olmasi gerekirdi”

Önceki yillarda Samsun’da ayni günlerde kar oldugunu ifade eden Cemalettin Kiliç, “Bu mevsimde Samsun’da su anda 1 metre kar olmasi gerekirdi. Bu havalar pek iyi gitmiyor. Afet diyebiliriz. Topragin su anda kar suyunu emmesi gerekiyordu. 68 yasindayim, bu kadar sicak geçen bir kis daha önce görmedim. 1980’lerde Ocak ayinda Samsun merkezde 2 metreye yakin kar vardi. Sehrin içerisinde buzdan gidemez, kenarlara tutunarak evimize giderdik. Bu havalar tarim açisindan da iyi degil” diye konustu.



“Mont giymeyi biraktik”

Kis boyunca mont giymediklerini belirten Yilmaz Karatas, “Geçen sene bu ayda ana yolda kardan zor gidiyorduk. Araba aldigim için hatirliyorum. Havalar da soguk geçiyordu. Elimizden bir sey gelmiyor. Hava yaz gibi oldugundan mont giymiyoruz. Daha önceden aralik ve ocak aylarinin bu kadar sicak geçtigi bir kisi hatirlamiyorum. Yaz havasi gibi günes ve sicak oldugu için de açik havada oturup, günesleniyorum” seklinde konustu.



Meteoroloji 10. Bölge Müdürlügü’nden alinan bilgilere göre, Samsun’da hava sicakliklarinin 5 gün daha günesli ve 15-19 derece arasinda olmasi tahmin ediliyor. Meteoroloji Samsun’da hava sicakligini 19 derece gösterirken, sehirdeki termometreler günesin de etkisiyle 24,1 derece olarak ölçtü.

Samsun’da ocak ayinda ortalama sicaklik degeri 7,2, ocak ayinda ölçülen en yüksek sicaklik degeri de 31 Ocak 2001’de 24,2 derece olarak kayitlara geçmisti.
Kaynak: İHA