Okullasma Oranini Artiran Meslek Egitim Merkezleri Ara Eleman Boslugunu Kapatiyor

Karabük’te hem isverenler hem de kisa sürede isgücü piyasasina geçmek isteyen gençler için cazip bir model haline gelen mesleki egitim merkezleri sayesinde ara eleman boslugu kapatiliyor.

Okullasma Oranini Artiran Meslek Egitim Merkezleri Ara Eleman Boslugunu Kapatiyor
Milli Egitim Bakanligi egitim sisteminde kaydi bulunmayan ögrencilerin takip sistemiyle egitime dahil edilmesi amaciyla ‘Egitimle Yeniden Bulusma’ projesini hayata geçirdi. Bu proje ile Karabük’te egitimini yarida birakmis ögrencilere ulasilarak Mesleki Egitim Merkezlerine kayit yaptirilmasi saglanacak. Mesleki Egitim Merkezinde egitim alip is yerlerinde çalisan ögrenciler hem lise diplomasina sahip olacak hem de meslek sahibi olma firsati yakalayacak.

Konuyla ilgili gazetecilere konusan Il Milli Egitim Müdürü Nevzat Akbas, 2021 yilinda meslek egitim merkezlerinde 396 olan ögrenci sayisinin 2022 yili itibariyle 3 bin 168’e ulastigini söyledi.



Akbas, çirak ve aday çirak statüsünde mesleki egitim gören ögrencilere asgari ücretin net tutarinin en az yüzde 30’unun, kalfalik yeterliligi kazanan mesleki egitim merkezi 12. sinif ögrencilerine de asgari ücretin net tutarinin en az yüzde 50’si kadar ücret ödendigini belirtti.



“Okullasma orani yüzde 100’e çikartilacak”

Milli Egitim Bakanligi tarafindan egitim sisteminde kaydi bulunmayan ögrencilerin takip sistemiyle egitime dahil edilmesi amaciyla ‘Egitimle Yeniden Bulusma’ projesi hayata geçirildigini aktaran Akbas, “Bakanligimiz nezdinde yaptigimiz tüm çalismalar neticesinde ilimizde okula devam oraninda büyük adimlar atildi. “Ilimizin egitim kademlerindeki okullasma oranlari, okul öncesi 5 yas grubunda yüzde 99, Ilkögretimde yüzde 94,81, ortaögretimde ise yüzde 97,98 seviyesine yükseldi. Amacimiz 2023 yilinda tüm egitim kademelerinde ilimizin okula devam oranini yüzde 100’e çikarmak oldugunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Iki çocuk annesi Kübra Akbay, daha önce tekstil ortaminda bulunmadigini, isle ilgili tecrübesi olmadigini kaydederek, “Devletimizin tesvik vermesi çerçevesinde hm meslegimi ögreniyorum. Su an 10. sinif ögrencisiyim. Hem aileme katkida bulunuyorum hem de ilerisi için kendimi gelistirmeye çalisiyorum” ifadelerine yer verdi.

Isveren Nermin Yildirim, kendisinin de çiraklik okuluna gittigini anlatarak, “Burada kalfalik ve ustalik belgelerimi aldim. Su anda da bir dükkanim var. 6-7 yildir kendi dükkanimi isletiyorum. Devletin verdigi bir tesvik var ve bundan yararlaniyoruz. 3 tane elemanim var. Çok da güzel uyum içerisinde çalisiyoruz. Hem liseyi bitiremeyenler bitiriyor hem diplomalarini aliyorlar” diye konustu.

Yildirim, tesvik sayesinde ara eleman ihtiyaçlarini karsiladiklarini belirtti.

Meslek Egitim Merkezine kayitli ögrenci olan Tuana Vildan Çelik ise “Küçüklügümden beri kuaförlük meslegine merakliydim. Sonra gittim kayit yaptirdim. Kalfalik ve ustalik alinca is yerimi açabiliyorum” ifadelerini kullandi.

Çelik, meslek egitim merkezinde teorik olarak ögrendikleri bilgileri is yerinde pratik hale getirdiklerini kaydetti.

Meslek lisesini 10. sinifta terk eden ve Meslek Egitim Merkezi’ne kayit yaptirip oto boyama isinde çalisan 17 yasindaki Yunus Emre Çigdem, arabalari çok sevdigini, ilerleyen zamanlarda kendi isini kurmak istedigini ifade etti.

Kaynak: İHA