Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Cumhuriyetimizin Ikinci Asrini Terakki Devri Haline Dönüstürmekte Kararliyiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Cumhuriyet’imizin ikinci asrini terakki devri haline dönüstürmekte kararliyiz. Simdi küresel krizleri firsata çeviren bir ülke olarak gipta ile takip ediliyoruz. Pek çok büyük projemizin, emegimizin hayirli neticelerini alacagimiz 2023’ü tarihe sanla, serefle ve gururla kaydedecegiz" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Amasya Badal Tüneli Açilis Töreni’ne canli baglanti ile katildi.

Tünelin hayirli olmasini dileyen Erdogan, Amasya Orta Karadeniz Sahili’ni iç kesimlere baglayan, oradan sinirlara uzanan yol güzergâhlarinin önemli bir geçis noktasi oldugunu kaydetti.

Erdogan, Son 20 yilda hizla gelisen Amasya’nin ulasim ihtiyacina cevap vermek için baslatilan kara yolu projesinin en önemli bölümlerinden birinin bu tünel oldugunu kaydetti.

Merzifon-Osmancik arasindaki güzergahta 921 metrelik tünelin yani sira 3,6 kilometreyi bulan baglanti yollari ve 4 adet köprünün yer aldigini bildiren Erdogan, keskin virajlari sebebi ile yolculuk süresini ve güvenligini olumsuz etkileyen eski yolu devre disi birakan tünel geçisi sayesinde vatandaslarin bu güzergahta huzurla seyahat edecegini ifade etti.

Özellikle kis mevsiminde bu yolun sikintilarini bilenler için tünelin çok daha büyük bir anlama sahip oldugunu kaydeden Erdogan, sadece vakitten ve akaryakittan yilda 21,4 milyon lira tasarruf saglayacak, karbon emisyonunu 265 ton azaltacak bu projeyi 760 milyon liralik bir yatirimla hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"Bugün, ülkemizin 81 sehrinin tamami ihracat yapabilir hale gelmistir"

Kalkinmanin temel altyapilarindan olan ulastirmada devreye alinan her projenin, ülkeyi 2023 hedeflerine kavusturma yaninda Türkiye Yüzyili’na bir adim daha yaklastirdigina inandiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Geçtigimiz 20 yilda asirlik eksiklikleri tamamlayarak, ihmalleri telafi ederek yürüttügümüz eser ve hizmet siyasetimizin en somut örnekleri iste bu yatirimlardir. Bugün, ülkemizin 81 sehrinin tamami, altyapi yatirimlarimizin katkisi ile üretim ve istihdamda kat ettigi mesafe sayesinde ihracat yapabilir hale gelmistir" açiklamasini yapti.

Erdogan, egitimden sagliga, güvenlikten adalete, ulastirmadan enerjiye, tarimdan spora tüm basliklarda gerçeklestirilen atilimlarin meyvelerinin her alanda toplamaya baslandigini belirterek, "Insanlarimiz, fikir ve bedeni çabalarinin, kabiliyetlerinin karsiligini almak için baska yerlere gitmek mecburiyetinde kalmiyor. Artik her vatandasimiz, yasadigi yerde girisimi ve emegi ile kendi düzenini kurabiliyor, kendi hayalini gerçeklestirebiliyor, gelecegine umutla bakabiliyor" ifadelerini kullandi.

Kara yoluyla, hava yoluyla, demir yoluyla ulasimin tüm sektörlerinde ülkenin altyapi ihtiyacini önemli oranda tamamlamis olmanin mutlulugu içinde olduklarini kaydeden Erdogan, halen devam yatirimlari süratle bitirerek, kaynaklarin çagin firsatlarini degerlendirmek için, daha etkin bir sekilde kullanma imkanina kavusulacagini söyledi.



"Türkiye Yüzyili ile Cumhuriyet’in ikinci asrini terakki devri haline dönüstürmekte kararliyiz"

Cumhuriyetin 100’üncü yilina daha büyük umutlar ve daha büyük hedeflerle girildigini ifade eden Erdogan, "Türkiye Yüzyili ile Cumhuriyet’in ikinci asrini terakki devri haline dönüstürmekte kararliyiz. Elbette bu noktaya kolay gelmedik. Küresel yönetim ve ekonomi sistemi salginla, savasla, krizle kökünden sarsilirken; ülkemizin sahip oldugu güçlü altyapi sayesinde büyük bir atilima hazirlamak için çok mücadele verdik. Çok gayret gösterdik. Önümüze çikartilan engelleri birer birer asarak, kurulan tuzaklari birer birer bozarak, maruz kaldigimiz saldirilari birer birer gögüsleyerek bölgesinde ve dünyasinda söz sahibi bir ülke konumuna yükseldik" seklinde konustu.

Erdogan, Türkiye’nin geçmiste kendi krizlerinde bogulan bir ülke oldugunu, simdi ise küresel krizleri firsata dönüstürebilen bir ülke olarak gipta ile takip edildigini kaydetti.



"2023’ü tarihe sanla, serefle ve gururla kaydedecegiz"

Bu sürecin en kritik noktasinda ülkeyi yeni bir vizyona, yeni hedeflere kavusturmanin esiginde olduklarini söyleyen Erdogan, "Pek çok büyük projemizin, emegimizin hayirli neticelerini alacagimiz 2023’ü tarihe sanla, serefle ve gururla kaydedecegiz. Türkiye’nin eser ve hizmet siyaseti ile geldigi seviye bizleri sevindirdigi kadar üzerimize yeni sorumluluklar da yüklüyor. Evvela ülkemizin büyük fedakarliklar ve çabalarla sahip oldugu kazanimlari korumamiz gerekiyor. Bununla birlikte Türkiye Yüzyili vizyonumuz dogrultusunda ülkemizin küresel düzeyde söz ve karar sahibi olma iradesini güçlendirmeliyiz. Siyasi ve ekonomik gücümüzü katlayarak artirmak suretiyle önce dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girmeli ardindan da ilk siralara dogru yükselmeyi sürdürmeliyiz. Aksi takdirde önümüze çikan tarihi firsati bir kez daha kaçirma tehlikesiyle karsi karsiya kalabiliriz. Altyapida gösterdigimiz basariyi, bilimde, teknolojide, arastirma, gelistirmede sürdürmedikçe evlatlarimizi, degerlerimizle yogurarak gelistirmedikçe bu hedefi yakalayamayiz. Önümüzdeki dönemde hem bilim-teknoloji, hem degerler egitimi, medeniyet-kültür bilincini önceliklerimizin en basina aliyoruz. Hiçbir günlük tartisma bu temel önceligin önüne geçemez, geçmemelidir. Maziden atiye kurdugumuz köprünün kilit tasi olarak gördügümüz evlatlarimizi bu anlayisla gelecege hazirlamak mecburiyetindeyiz. Bu amaçla Cumhuriyet’imizin 100. yilini demokrasi ve kalkinma atilimlarimizin sembolü haline getirdik" degerlendirmesinde bulundu.

Ayni sekilde 2053 ve 2071 tarihlerini Türkiye Yüzyili’nin ara hedefleri olarak kayitlara geçirdiklerini belirten Erdogan, sunlari söyledi:

"Açilisini yaptigimiz tünel gibi projeleri, bu tarihi yürüyüsün son eksiklerini tamamlama vesilesi olarak görüyoruz. Bir kez daha tünelimizin, baglanti yollarinin ve köprülerin sehrimize, bölgemize hayirli olmasini diliyorum. Bu eserin ülkemize kazandirilmasinda emegi geçen Bakanligimizi, yüklenici firmalari, mühendisinden isçisine herkesi tebrik ediyorum."
Kaynak: İHA