Peru'da Baskent Lima Ve 3 Bölgede OHAL Ilan Edildi

Peru’da Aralik ayinda baslayan hükümet karsiti protestolarin 41 eyalete yayilmasinin ardindan baskent Peru, Cusco, Puno ve Callao eyaletlerinde olaganüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Peru'da Baskent Lima Ve 3 Bölgede OHAL Ilan Edildi
Güney Amerika ülkesi Peru’da eski Devlet Baskani Pedro Castillo’nun 7 Aralik’ta Kongre tarafindan görevden alinmasinin ardindan baslayan protestolar devam ederken, hükümetten yeni bir adim geldi. Peru hükümeti, en az 48 kisinin hayatini kaybettigi protestolarin bastirilmasi için baskent Peru, Cusco, Puno ve Callao eyaletlerinde olaganüstü hal (OHAL) ilan etti. Resmi gazetede yayinlanan 30 günlük OHAL karari, orduya düzeni saglamasi için müdahale yetkisi veriyor. Ayrica, protesto düzenleme gibi birçok anayasal hak da yeni karar kapsaminda askiya aliniyor.

Protestolar 41 eyalete yayildi

Castillo’nun görevden alinmasinin ardindan baslayan protestolar, 41 eyalete yayilmisti. Castillo’nun ardindan devlet baskanligi koltuguna oturan Dina Boluarte’nin istifa etmesini ve erken seçim yapilmasini talep eden protestocular, dün Cusco kentinde bir kez daha sokaklara dökülmüstü. Alejandro Velasco Astete Uluslararasi Havaalanini basmaya çalisan protestocular ile polis arasinda tansiyon yükselmisti. Protestocular yol kapatip bir otobüsü atese verirken, ablukaya son vermeye çalisan polis ise göz yasartici gazla müdahalede bulunmustu. Protestocular ise polise tas atmisti. Çikan olaylarda 37’si sivil, 6’si polis 43 kisinin yaralandigi, 1 kisinin ise açilan ates sonucu hayatini kaybettigi bildirilmisti. Aralik ayindan bu yana gerçeklestirilen protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisinin biri polis olmak üzere 48’e yükseldigi aktarilmisti.

Ülkenin güneyindeki Tacna kentinde de siddet olaylari yasanmisti. Yollari kapatan protestocular, barikatlari atese vermisti.

Ne olmustu?

Eski Peru Devlet Baskani Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma karari almasinin ardindan Kongre tarafindan 7 Aralik’ta görevinden alinmisti. Castillo, Meksika Büyükelçiligi’ne siginmaya çalistigi sirada gözaltina alinirken, yardimcisi Dina Boluarte ülkenin yeni devlet baskani olarak 8 Aralik’ta yemin etmisti. Castillo’nun cezaevine gönderilmesinin ardindan patlak veren protestolar nedeniyle 14 Aralik’ta OHAL ilan edilmisti. Ilk olarak 7 gün gözaltinda tutulan Castillo’ya 16 Aralik’ta, kaçma riski oldugu göz önüne alinarak 18 ay önleyici hapis cezasi verilmisti.
Kaynak: İHA