Mersin Edebiyat Festivali Ikinci Gününde

İçel Büyüksehir Belediyesinin ’Karsilasmalar’ temasiyla ilkini gerçeklestirdigi İçel Edebiyat Festivalinin ikinci günü de dolu dolu geçti. Söylesiler, atölyelerle geçen ikinci günde birbirinden degerli yazar ve sairler her yastan edebiyatseverle bir araya geldi.

Mersin Edebiyat Festivali Ikinci Gününde
İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Serdal Gökayaz, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi Koordinatörü ve Opera Sanatçisi Bengi Ispir Özdülger ve İçel Edebiyat Festivali Koordinatörü Prof. Dr. Cemal Sakalli’nin da katildigi programin ilk bölümünde, Yazar Gülsevin Kiral, ‘Çocuklarla Öykü Okuma Atölyesi’, Sair ve Yazar Necdet Neydim, ‘Çocuklarla Siir Okuma Atölyesi’ gerçeklestirdi. Yazar Baris Ince de ‘Roman-Öykü Atölyesi’ ile yetiskin edebiyatseverlerle bulustu. İçel Üniversitesi, Çag Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Yüksek Lisans ögrencileri de ‘Edebi Eserlerde Okur Nelerle Karsilasir’ isimli İçel Edebiyat Çalistayini gerçeklestirdi.

Sebnem Isigüzel, ’Yeni Zamanlarda Edebi Vaatler’, Gürsel Korat ’Kapadokya ve Edebiyatim’, Kemal Varol, ’Bir Anadolu Üçlemesi : Ucunda Ölüm Var, Asiklar Bayrami, Babamin Baglamasi’, Nese Yasin ile Metin Cengiz ise ’Geçmisten Günümüze Siirimiz’ söylesileriyle programin ikinci bölümünde İçellilere edebiyat ziyafeti sundu.

Atölyelerin ardindan çocuklara Cumhuriyet Yayinlari, yetiskinlere de kitap hediye edildi. Katilimcilara ayrica İçel’e özgü bir lezzet olan kaynar ikrami da yapildi.

İçelli Yazar ve Sairlerin Kitap Kapaklari Sergisi

Edebiyat Festivali çerçevesinde kurulan İçel’de adini duyurmus, en az 3 kitap yayinlamis yazar ve sairlerin kitap kapaklarindan olusan ’İçelli Sair ve Yazarlarin Kitap Kapaklari’ sergi, Kongre ve Sergi Sarayinda bir hafta boyunca açik kalacak. İçelli edebiyatseverler festival bitiminde de sergiyi ziyaret edebilecek.

MEDEKA Edebiyat Kurulu Üyesi Saadet Bilir, Edebiyat Festivalinin İçel’e ayri bir renk ve hava kattigini anlatarak, kentte adini duyurmus yazarlarin kitap kapagindan olusan sergi açtiklarini söyledi.

Bilir, "Bu ne kadar güzel bir sey ki 50’nin üstünde yazar ve sairimizin su anda kitabi sergileniyor burada. Bir hafta açik, herkesi de bekliyoruz. Gelsinler yazarlarimizi tanisinlar” dedi.

MEDEKA Edebiyat Kurulu Üyesi Jana Med Inanç ise “Festivale dair neler yapilabilir tartisilirken ortaya böyle bir sey çikti. Bilmeyenlerin, duymayanlarin daha çok duyacagi, okuyacagi etkinlik olsun istedik" diye konustu.



"Sehirlerin ve insanlarin edebiyata ihtiyaci var"

Yazar Baris Ince, festivalin çok keyifli geçtigini söyleyerek, "Sehirlerin ve insanlarin edebiyata ihtiyaci var. Kitaba ulasmak zaten çok zor, yazara ulasmak daha da zorken böyle bir festival çok iyi oldu. Katilimin da bu kadar yogun olacagini beklemiyordum, o yüzden çok sevinçliyim" dedi.

Daha önce birkaç kere İçel’e geldigini ancak sadece edebiyat ile ilgili bir festivale ilk kez geldigini söyleyen Ince, "Burada tamamen edebiyata odaklandik. Bu çok daha hosuma gitti. Atölyeyi de uzattim çünkü katilimcilarin keyfi yerindeydi. 1 saatlik atölyeyi 2 saate çikarttik" diye konustu.



"Edebiyat her zaman umut verir, bir seyleri öngörür"

Yazar Sebnem Isigüzel, İçel’de olmaktan, edebiyatseverlerle bir araya gelmekten son derece mutlu oldugunu ifade ederken "İçel, çok eski kültürlerin, Akdeniz uygarliginin bir sembolü. Edebiyattan da söz etmek her zaman mutluluk verici. Edebiyat her zaman umut verir, bir seyleri öngörür. Çok güzel bir festivaldi. Gayet güzel geçti. Bu cografya zaten Türk edebiyatina katkilari olan yazarlari yetistirmis bir cografya. Edebiyati konusmak, insanlarin ilgisinin yönelmesi elbette güzel bir sey. Bu festival bunlarin üzerine düsünmeye yol açtigi için çok güzel bir firsatti" dedi.



"İçel’de biz de özlemistik aslinda böyle etkinlikleri"

Yazar Kemal Varol da "İçel’de biz de özlemistik aslinda böyle etkinlikleri. İçel de özlemisti bana kalirsa. Bu yeni dönemde yeniden İçel’de bir ‘Edebiyat Festivali’nin yapiliyor olmasi, edebiyata aç İçellilerle tekrar konusuyor olmamiz çok büyük bir nimet bizim için. Umarim bu etkinlikler gelenek halini alir, devam eder, her yil yapilir ve böylece İçel sadece turizm degil edebiyatin da önemli bir sehri haline gelir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA