Gelecegin Asçilarinin Ilk Dersi Deniz Ve Balik Oldu

Gelecegin asçilari Beylikdüzü’nde Balikçi Kenan Tesisleri’ni ziyaret etti. Kenan Balci ile birlikte mutfaga giren genç asçilar, balik türlerini, temizleme ve pisirme sekillerini ögrendi.

Gelecegin Asçilarinin Ilk Dersi Deniz Ve Balik Oldu
Beylikdüzü 75. Yil Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek Içecek Hizmetleri Asçilik Dali Ögrencileri Balikçi Kenan Tesisleri’nin gezdi. Yiyecek Içecek Hizmetleri Asçilik Dali ögrencilerinin ilk dersi deniz ve balik oldu. Yarim asirlik balikçi Kenan Balci’nin tecrübelerinden yararlanan ögrenciler baliklar hakkinda merak ettiklerini uygulamali sekilde ögrendi. Balik türlerini ve temizlenme seklini gösteren Kenan Balci, daha sonra ögrencilerle birlikte izgara basinda balik pisirdi.

Asçiligin çok disiplin isteyen bir meslek oldugunu ögrencilere aktaran Balikçi Kenan Balci yemek konusunda ayarin kaçirilmamasi gerektigini belirtti.

Balci, “Balik çok hassas bir yiyecek. Onu pisirirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bir anlik dalginlik baligi yakmamiza neden olur. Balik yandi mi isimiz bitmistir. Asçilikta o lezzeti, o güzelligi tutturmamiz lazim. Müsterilerimiz yada yakinlarimiz o yemegi yiyince tadindan mest olmasi lazim” dedi.

Baligi temizlerken biçagin mutlaka sag elde olmasi gerektigini vurgulayan Balci, “Baligi biçagin ters tarafiyla temizlememiz gerekiyor. Balik kaygan oldugu için elimizi kesme riskimiz oldukça yüksek. Biçak her zaman sag elde olmasi gerekiyor. Sol elimizle de baligin kafasini tutup baligimizi rahatlikla temizleyebilirim. Baligimizi fileto haline getirdikten sonrada ortadan ikiye bölüp hem tavada, hem de izgarada rahatlikla pisirebiliriz” diye konustu.

Programin sonrasinda izgara basina geçen ögrenciler palamut sis, palamut köfte ve palamut pirzola pisirdi. Balik ekmek ziyafeti çeken ögrencilere balik pisirmek hakkinda da bilgi veren usta balikçi Kenan Balci, “Baligi kurutmadan pisirmeliyiz. Balik omega 3 kaynagi. Besin degeri çok yüksek. Bir tarafi pembelestigi zaman diger tarafini pisirelim. Böylelikle hem baligimiz kurumaz. Hem de içindeki besin degeri yok olmaz. Çünkü balik anne sütünden sonra yipranan dokulari onaran tek besin kaynagi. Içinde hiç bir katki maddesi yok” ifadesini kullandi.

Günün finalini Türkiye Deniz Canlilari Müzesi’nde yapan Beylikdüzü 75. Yil Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek Içecek Hizmetleri Asçilik Dali Ögrencileri mumya baliklari tek tek inceledi. Orkinostan, köpekbaligina, vatozdan, kiliçbaligina kadar içerisinde binlerce deniz canlisinin oldugu müzeye girisler ücretsiz. Mumya baliklari inceleyen ögrencilere müze kurucusu Kenan Balci, sergilenen tüm baliklarin Türk karasularinda yakalandigi bilgisini paylasti.
Kaynak: İHA