Eskisehir'in Ürünleri Yurtdisina Açiliyor

Eskisehir’in cografi isaretli ürünü Met Helvasi, Afyonkarahisar’a özgü manda kaymakli lokum ve çesitli tatlilar yerli yabanci turistlerin gözdesi olurken, yurt disina ihraç edilmeye de basliyor.

Eskisehir'in Ürünleri Yurtdisina Açiliyor
Eskisehir’de Tarihi Odunpazari Evleri bölgesinde yaklasik 50 yildir faaliyet gösteren isletme, kendi imalatlari olan çesitli tatlilarla dünyaya açiliyor. Met helvasi, manda kaymakli lokum, leblebi tozu, leblebi kremasi ve fistik kremasi gibi çesitli ürünler Eskisehir halkinin ve buraya gelen turistlerin gözdesi olurken simdi de yurtdisina ihraç edilmeye baslandi. Gida teknikeri olarak görev yapan Hazal Çelik, “Eskisehir’in cografi isaretli ürünü met helvasi oldugu için bu tatliyi yapmayi uygun görüyoruz, onun haricinde leblebi kurabiyesi de met helvasi kadar ünlü oldugu için agirlikli ilgimizi bu ürünlere verdik. Leblebi kurabiyesi ‘talkan kurabiye’ olarak da bilinir. Eskisehir’de Tatar kökenli insan çok fazladir, talkan da Tatarca leblebi tozu anlamina gelir. Bu ürünleri Eskisehir halki zaten çok seviyordu ama son zamanlarda yurtdisindan da ragbet görmeye basladik. Baslarda kargo ile yurtdisina küçük çapli satis yaparken simdiler de Ukrayna Rusya basta olmak üzere çesitli ülkelere iyi miktarda ihracat yapiyoruz. Ukrayna ile yaptigimiz anlasma neticesinde saglikli bir ihracat yapmamizin haricinde Italya ile de yavas yavas ticaret yapmaya basladik. Yurtdisinda çok ilgi görüyoruz, satislarimiz devam ediyor” seklinde konustu.



"Manda kaymakli lokumumuz çok özeldir"

Farkli lezzetlerle turistlerin dikkatini çektiklerinin altini çizen Çelik, “Biz Eskisehirliler olarak hashasi kahvaltida bile olmak üzere fazlaca tüketiyoruz. Hashas o güzel lezzetinin yani sira agri kesici özelligi ile de bilinir. Yaptigimiz hashas ve Afyonkarahisar’a ait leblebi kremasi findik ve fistik kremasi kadar taninan bir lezzet olmasa da çok ragbet gören tatlilarimizdir. Bu ürünlerin yani sira susam helvasi ve manda kaymakli lokum çok begenilir, özellikle Afyonkarahisar’a ait olan manda kaymakli lokumumuz çok özeldir. Bildiginiz gibi manda yogurdu her yerde bulunmayan ve hakiki lezzetine kolay ulasilamayan bir üründür, bizim bu ürün ile yaptigimiz lokum müsteriler tarafindan çok begenilir. Son olarak çifte kavrulmus leblebi ve susam ile yaptigimiz susam helvasi Türk Kahvesi ile çok güzel giden bir baska degerli ürünümüzdür” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA