Iran'da Eski Savunma Bakan Yardimcisi Ekberi Idam Edildi
Iran’da Ingiltere adina casusluk yapmak suçlamasiyla idam cezasina çarptirilan eski Savunma Bakan Yardimcisi Aliriza Ekberi’nin cezasi infaz edildi.

Ekberi’nin ailesinden çarsamba günü "son bir ziyaret" için cezaevine gitmelerinin istendigi ögrenildi.
Ingiltere hükümeti, Ingiltere-Iran çifte vatandasligi bulunan Ekberi için daha önce Iran’a infazi durdurma çagrisinda bulunmustu.
“Ingiliz istihbarat servisinin en önemli casuslarindan biriydi”
Iran Istihbarat Bakanligi 11 Ocak’ta yayimladigi bildiride, “Aliriza Ekberi, tamamen bilinçli ve amaçli bir sekilde ‘MI6’ olarak bilinen Ingiltere’nin Gizli Istihbarat Servisi’ne (SIS) ülke hakkinda önemli bilgiler saglayan Ingiliz istihbarat servisinin en önemli casuslarindan biriydi” denilmisti. Bildiride, “Ülkemizin stratejik ve hassas merkezlerinde Ingiltere Istihbarat Merkezi için çalisan bir casus tespit edildi. Istihbarat Bakanligi tarafindan söz konusu casusun Ingiltere istihbarat merkezi ile nasil haberlestigi ve iletisim aglari tespit edildi. Son olarak, uygun zamanda ve ilgili adli makamin emriyle casus tutuklandi ve adli süreçten geçtikten sonra cezasina hükmedildi” denilmisti.
Fahrizade suikastinda rol aldigi iddiasi
Ekberi’nin 2020’de ülkenin önde gelen nükleer fizikçisi Muhsin Fahrizade’nin öldürüldügü suikastta rol oynadigi iddia edilmisti. Iran medyasinda bu hafta yayinlanan bir videoda Ekberi, Fahrizade suikastina karismadigini, ancak Ingiltere istihbaratinin kendisinden Fahrizade hakkinda bilgi istedigini söylemisti. Iran medyasinda yer alan bir diger haberde ise Ekberi’nin Iran’in nükleer faaliyetlerine, savunma sanayindeki önemli isimlerin bilgilerini, Iran’in askeri teknolojisine ve dis politikasina iliskin bilgileri Ingiltere ile paylastigi aktarilmisti.
Fahrizade, 2020 yilinda baskent Tahran’in Abserd bölgesinde ugradigi suikast sonucu hayatini kaybetmisti.
