Sürüs Güvenligi Yapay Zeka Ile Saglaniyor

Vodafone Business, Linde Gaz ile gerçeklestirdigi is birligi sayesinde yapay zeka tabanli sürücü davranis analizi çözümü ile sürücülerin güvenligini gerçek zamanli takip ediyor ve olasi kazalarin önüne geçiyor.

Sürüs Güvenligi Yapay Zeka Ile Saglaniyor


Isletmelerin dijitallesmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business’in yapay zeka tabanli görüntü isleme teknolojisine dayali sürücü davranis analizi çözümü, sürücülerin anlik olarak takip edilmesiyle isletmelerin tedarik zinciri süreçlerinde sürüs güvenliginin saglanmasina imkan taniyor. Yapilan açiklamaya göre, Türkiye’nin önde gelen endüstriyel ve medikal gaz tedarikçilerinden Linde Gaz, baglantili araç teknolojisiyle araçlari akillandiran ve sürüs güvenligini saglamaya destek veren Vodafone Business sürücü davranis analizi çözümünü tercih etti. Yapay zeka teknolojisinin sürüs güvenligi için kullanimi nedeniyle Türkiye’de bir ilk olan çözüm sayesinde, sürücünün yorgunluk ve dikkat daginikligi dahil tüm davranislari algilanabilirken, sürüs güvenligini tehdit edebilecek bir durum anlik olarak raporlanabiliyor.

Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Özlem Kestioglu, proje ile ilgili su açiklamalarda bulundu: “Platform olarak onlari gelecegin dünyasina hazirlama misyonumuzu sürdürüyoruz. Türkiye’nin önde gelen endüstriyel ve medikal gaz tedarikçisi Linde Gaz’a sundugumuz çözüm araç içi takip, güvenli araç ve kamera sisteminden farkli olarak yapay zeka içermesi ve teknolojinin sürüs güvenligi için kullanilmasi yönüyle Türkiye’de bir ilk. Sundugumuz çözüm sayesinde ürün tedarikinden sorumlu sürücülerin yorgunluk ve dikkat daginikligi dahil tüm davranislari algilanabilirken sürüs güvenligini tehdit edebilecek bir durum aninda raporlanarak sirkete gönderiliyor. Mevcut araç ve sürücü takip sistemiyle kamera, ani fren veya hizli araç kullanimi gibi uyarilarin kayitlarini en erken 1 gün sonra alabilen Linde Gaz, artik tüm uyarilara gerçek zamanli ulasabiliyor. Sadece araçtan degil sürücüden de bilgi akisi saglandigindan telefon görüsmesi, sigara kullanimi veya sürüs disi bir durumla ilgilenilmesi gibi sürücü kaynakli ihlaller de anlik raporlanabiliyor. Platform olarak, isletmelerin ihtiyaçlarini yakindan takip edip onlara özel çözümler üreterek dijitallesme süreçlerine en hizli sekilde destek olmaya devam edecegiz.”

Linde Gaz Türkiye Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Mert Alper Kumbaraci ise su açiklamalarda bulundu: “Sirket olarak dünyanin en güvenli operasyonu olma yolunda ilerledigimiz lojistik sektöründe, Vodafone Business’in sunmus oldugu yapay zeka teknolojisine sahip kamera çözümü ile bir kilometre tasini daha geride biraktigimizi düsünüyoruz. Tüm is süreçlerimizi tasarlarken degerlerimizi daima yasiyoruz. En önemli degerimiz, emniyet. Operasyonlarimiz sirasinda yasadigimiz topluma ve hiçbir canliya zarar vermemek birinci hedefimiz. Bir diger önemli degerimiz de ‘kapsama’. Sirket olarak firsat esitligine inaniyoruz. Bu degerimize uygun olarak, Türkiye’de tehlikeli madde tasimaciliginda bir ilk olan ‘Kadin Sürücü’ programimizi baslattik. Sürücülerimiz hem sürüs hem de gaz dolum islemlerini müsteri ve Linde sahalarinda basariyla devam ettiriyor. Sektörel gelisimin tüm paydaslara faydali olduguna inaniyorum. Yaptigimiz basarili projelerin baska firmalara isik oldugunun farkindayiz ve bununla gurur duyuyoruz. Yaptigimiz is çok tehlikeli bir is kolu ve emniyet için tüm paydaslarin kendilerini gelistirmelerinin hayati önem tasidigini düsünüyoruz. Alinacak önlemler ile önüne geçilebilecek tüm kazalari engellemis ve gelecek kusaklara hem daha temiz bir çevre hem de daha güvenli bir is ortami birakmis oluruz.”

Bin 725 adet vaka engellendi

Linde Gaz’in raporlamasina göre Vodafone Business’in bu çözümü bugüne kadar toplam bin 725 adet vakayi engelledi ve operasyonu potansiyel vaka olmadan önce durdurdu. Bu da her ay yaklasik 61 adet ve günlük 2 adet potansiyel vakanin önüne geçildigini, günlük olarak da 1 insanin hayatinin kurtarildigini gösteriyor.
Kaynak: İHA