Elazig'da Yeni Yilin Ilk Kuzulari Dünyaya Geldi

Elazig’da koyunlarin kuzulama döneminin baslamasiyla birlikte, yeni yilin ilk kuzulari da dünyaya gelmeye basladi. Bununla birlikte üreticileri de tatli bir telas sardi.

Elazig'da Yeni Yilin Ilk Kuzulari Dünyaya Geldi
Elazig’da yeni yilla birlikte koyunlarin kuzulama dönemi basladi.

Ocak ayi itibariyla 2023’ün ilk kuzulari dünyaya gelirken, besicileri de tatli bir telas sardi. Emeklerinin karsiligini almaya baslayan besiciler, kuzularla adeta bir bebek gibi ilgileniyor. Ilk defa kuzulayan bazi koyunlar yavrularina alisamazken, devreye üreticiler giriyor. Belli bir büyüklügü ulasan kuzular, ardindan annelerinden ayriliyor. Mart ayina kadar devam eden dogumlarin ardindan kimi besici yaylaya çikarken, kimi ise agilda üretime devam ediyor.

"Zor sartlar altinda hayvancilik yapiyoruz"

Küçükbas besicisi Emin Kiliçtük, "Önceden dogum martta baslardi. Simdi daha güzel; ocakta basliyor, mart ayina kadar devam ediyor. Ardindan ayrilma zamani geliyor. Eskiden küçükken yaylaya çikariyorduk. Randiman alamiyorduk, simdi güzel" dedi.

Yeni yilin ilk kuzularinin dogmaya basladigini aktaran Savaklilar Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi ve besici Nihat Simsek ise, "Savaklilar olarak hayvancilikla ugrasiyoruz. Meslegimiz budur. Zor sartlarda hayvancilik yapiyoruz. Ilk kuzu dogdugunda annesi ilgileniyor. Genç olan ve yeni dogum yapan bazi hayvanlar kuzu ile ilgilenmeyebilir. Onunla da sürü sahibi ilgileniyor. Çok aksi ise ayri yerde tutar. Genelde hayvan bir anne içgüdüsü ile kuzusunu besliyor. Besiciye kalan, sicak tutmak ve annesini doyurmak. Dogumlar simdi basladi.

2-3 ay içerisinde dogum biter. Ondan sonra kimisi yaylaya götürür, kimisi ise burada besiye tutar. Hayvancilik çok zor. Zor kelimesi biraz basit kaliyor. Çünkü gecesi gündüzü yok. Yaylada bile bazen haziranin ortasinda karin yagdigi bile görülmüstür" diye konustu.

Kaynak: İHA