TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Tarimsal Ögretimin 177. Yili Kutlu Olsun'

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, tarimsal ögretimin 177. yilini kutlayarak birtakim açiklamalarda bulundu.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Tarimsal Ögretimin 177. Yili Kutlu Olsun'
Genel Baskan Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli Ekonominin Temeli Ziraattir” sözü ile ziraat alanindaki kalkinmanin ülkemiz için önemini ortaya koydugunu belirterek “Türkiye’de tarimsal ögretim faaliyetlerinin ilk defa 10 Ocak 1846’da Istanbul’da Yesilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftligi’nde kurulan Mekteb-i Zirai Sahane ile baslamasindan bu yana her yil 10 Ocak günlerinde kutladigimiz tarimsal ögretimin 177. yilinda bilgi, emek ve katkilari bulunan Ziraat Mühendislerimizi saygiyla selamliyor, tarimsal ögretimin 177. yilini kutluyorum” dedi.

Dünyada tarim sektörünün stratejik önemini koruyan en etkili güç olmasi nedeniyle donanimli is gücüne ihtiyaç oldugunu belirten Çelik “Tarim sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadir. Bu durum bize tarim sektörünün dolayisiyla ziraat mühendisligi mesleginin önemini, gida ve tarimda kaliteli, nitelikli mühendis talebinin karsilanmasina yönelik çalismalarin gerekliligini ortaya koymaktadir. Mademki en etkili güç tarim ve dolayisiyla gidadir o halde bugün bu sektörün donanimli isgücüne yani ziraat mühendislerine daha fazla ihtiyaci vardir. Bugün ülkemizde 40’in üzerinde ziraat fakültesinden her yil 4 bin civarinda ziraat mühendisi mezun olmaktadir. Özellikle son yillarda Ziraat Mühendislerinin kamu kurumlarinda istihdami giderek azalmaktadir. Bu nedenle fakültelerimizin özel sektörün de ihtiyaçlari dogrultusunda uygulamaya yönelik mesleki açidan kaliteli ve donanimli çagdas bir egitim modelinin esas alinmasi günümüz sartlarinda gerekli olmustur” ifadelerini kullandi.

Son yillarda ziraat fakültelerinin daha az tercih edildigine dikkat çeken Çelik, ”Yapilan arastirmalara göre ögrencilerin büyük bir çogunlugu açikta kalmamak amaciyla Ziraat Fakültelerini seçmektedir. Dolayisiyla ögrencilerin büyük bir kisminin fakülteye istemeyerek gelmesi ve ideallerindeki meslek olmamasi üzüntü verici bir durumdur. Hâlbuki Ziraat fakültelerinden bekledigimiz nitelikli, teknik bilgilerle donatilmis, yetistiricilerimizi, üreticimizi bilgisiyle, modern uygulamalariyla yönlendirecek, tarimla ilgili yayim çalismalariyla onlarda olumlu yönde davranis degisikligi olusturacak ve dünyadaki gelismeleri takip edecek mühendislerin yetismesidir. Bu da kaliteli egitimle saglanabilecek bir durumdur“ dedi.

Genel Baskan Çelik, Merkez Birligi ve Il Birliklerinde teknik personel istihdamina önem verdiklerini belirterek “Yetistiricilerimizin, üreticilerimizin egitiminin ne kadar önem arz ettiginin bilincinde olan Merkez Birligimiz ve Birliklerimiz kuruldugu 2006 yilindan bu yana görev yapan Ziraat Mühendisleri, Veteriner Hekimleri ve Tarim Danismanlariyla sahada, yetistiricilerimize yönelik degisik egitim etkinlikleri ile yayim çalismalari yapmaktadir. Yine 2006 yilindan bu yana uygulanmakta olan Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi Ülkesel Projesi kapsaminda 400 civarinda ziraat mühendisi ve veteriner hekim proje lideri ve proje teknik elemani olarak sahada görev yapmaktadir. Dolayisiyla yetistiricilerimize azami fayda saglamalari için teknik elemanlarimizdan azami istifade etmenin gayretindeyiz” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA