Aydin'da 10 Yilda 210 Projeye '210,1 Milyon TL' Hibe Saglandi

Avrupa Birligi (AB) tarafindan aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek olmak amaciyla hazirlanan Katilim Öncesi Kirsal Kalkinma Araci (IPARD) Programi çerçevesinde Aydin’da 2012 yilindan bugüne IPARD I ve IPARD II programlari ile 210 projeye 210,1 milyon TL hibe saglandi.

Aydin'da 10 Yilda 210 Projeye '210,1 Milyon TL' Hibe Saglandi


IPARD programi ile ülkemizde tarim ve kirsal kalkinma alaninda 42 ilde proje basvurusu yapan girisimcilere hibe destekleri saglaniyor. IPARD Programi, sadece tarim ve hayvancilik degil, çevre, turizm, sanayi ve enerji gibi oldukça genis bir yelpazeyi içerisine alan, tarimsal yatirimlarin desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kirsal ekonomik faaliyetlerin çesitlendirilmesi, istihdamin artirilmasi ve yerel kalkinma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklasimi benimsiyor.

Program çerçevesinde Aydin’da; süt ve et hayvanciligi, kanatli eti ve yumurta tavukçulugu, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, meyve-sebzelerin ve su ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, aricilik, süs bitkisi yetistiriciligi, tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi ve isleme, mantar ve misel yetistiriciligi, fide-fidan yetistiriciligi, zanaatkarlik ve katma degerli ürün isletmeleri, kirsal turizm, kültür balikçiligi, makine parklari ve yenilenebilir enerji yatirimlarina hibe destegi saglaniyor. 5 bin avrodan 3 milyon avroya kadar olan yatirimlara yüzde 50 ila yüzde 80 arasinda degisen oranlarda hibe destegi veriliyor.

165,9 milyon TL hibe ödemesi yapildi

2022 yili sonu itibariyle 2012 yilindan bugüne IPARD I ve IPARD II programlari çerçevesinde Aydin’da toplam 210 projeye 210,1 milyon TL hibe saglandi. Bu hibenin 165,9 milyon TL’si ödenirken, 44,3 milyon TL ise devam eden yatirimlarin tamamlanmasina müteakiben ödenecegi belirtildi. Öte yandan verilen bu destekler sayesinde Aydin’da 465 milyon TL yatirim yapilmasinin da önü açildi. Sözlesme imzalanarak yatirima baslayan tesisler de dikkate alindiginda bugüne kadar IPARD programiyla Aydin’da; 35 süt üretim tesisi, 7 besi çiftligi, 11 kanatli et üretim tesisi, 12 süt isleme tesisi, 7 süt toplama merkezi, 2 kirmizi et isleme tesisi, 16 meyve-sebze isleme, soguk hava deposu, 5 bitkisel üretim, isleme ve pazarlama projesi, 50 aricilik projesi, 43 zanaatkarlik ve katma degerli ürünler projesi, 10 kirsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi ve 11 yenilenebilir enerji tesisi projesi desteklendi.

108 milyon TL tutarindaki 25 yatirim tesisi yüzde 55 oraninda destekleniyor

14 Ocak 2022 tarihinde ilan edilen, IPARD II Programi 11. Basvuru Çagri Dönemi’nde de birçok proje basvurusu gerçeklestirildi.

2022 yili içerisinde tüm çalismalari tamamlanarak; bitkisel üretim, aricilik, kirsal turizm, katma degerli ürünler ve yenilenebilir enerji yatirimlari sektörlerinden toplam yatirim tutari 87 milyon TL olan 19 proje destek almaya hak kazandi. Bu yatirimlara toplam 45,5 milyon TL hibe destegi saglanacagi açiklanirken, halen inceleme asamasi devam eden projeler ile birlikte 11. Çagri dönemi için toplam 109,5 milyon TL tutarindaki 27 yatirimin Aydin’a kazandirilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA