Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Sanghay'dan Üyelik Teklifi Gelince Bati Hemen Tedirgin Oldu'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Sanghay Isbirligi Teskilatina gittik. Üyelik konusunda davetler gelince dünyada ve özellikle batida tedirginlik olustu” dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Sanghay'dan Üyelik Teklifi Gelince Bati Hemen Tedirgin Oldu'
AK Parti’nin "2023’e Dogru Sehir Bulusmalari" programina katilmak üzere Denizli’ye gelen Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Denizli Büyüksehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde STK ve is dünyasi temsilcileriyle istisare toplantisi gerçeklestirdi.

Burada ülke ve dünya gündemiyle ilgili degerlendirmelerde bulunan Bakan Çavusoglu, “Sanghay Isbirligi Teskilatina gittik. Diyalog Ortakligi statülümüz var, davet edildik. Orada üyelik konusunda da davetler geldi. Bunun hemen ardindan dünyada ve özellikle batida tedirginlik olustu. Hemen akillarina soru isaretleri geliyor. Sunu söylemek isteriz; 53 yildir AB’nin kapisinda bekletilen ülkeyiz. Avrupalilar ’Ne içeri gir ne de kapimdan uzaklas’ diyor. Buna tahammül eden bir ülke yok. Ukrayna, Rusya savasinda dengeli politikanin faydasini görüyoruz” diye konustu.



“14 trenimiz, 15 yada 16 uçagimiz yardimlarimizi götürdü”

Türkiye’nin yasanan sel felaketinde bin 663 kisinin hayatini kaybettigi Pakistan’a yardim gönderdigini hatirlatan Bakan Çavusoglu, büyükelçiliklerin önemine isaret etti. Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ihracatimizin her kitada artmasi için Disisleri Bakanligi olarak büyükelçiler açiyoruz. Merkez Bankamizin yaptigi bir çalismada yeni büyükelçilik açtigimiz yerlerde diger etkenlerden bagimsiz olarak ortalama ticaret ihracatimiz yüzde 30 civarinda artmis. Esas bizim insani dis politikamiz bizim en önemli yumusak gücüdür. Pakistan’daki afetlere en çok destek veren ülkeyiz, uçaklarimiz ve trenlerimiz arka arkaya gidiyor. 14 trenimiz, 15 yada 16 uçagimiz yardimlarimizi götürdü. Maalesef sel afeti halen daha devam ediyor. Küresel sistemin yetersizligini her yerde vurguluyoruz, sorunlarin çözülmesini beklersek yaniliriz. Bu sorunlarin etkisi çig gibi artabilir. Dolayisiyla biz uluslararasi sistemin reforme edilmesini savunurken, nasil edilmesine dair fikirler ortaya koyarken diger taraftan da faal bir dis politika izliyoruz. Sorunlarin çözümüne katki sagliyoruz.”
Kaynak: İHA