AB'nin Rusya'ya Yönelik 8'Inci Yaptirim Paketi Hazir

Rusya’nin Ukrayna’nin 4 bölgesinde düzenledigi sözde referandumlarin ve kismi seferberlik ilaninin ardindan harekete geçen Avrupa Birligi (AB), içerisinde Rusya’ya yönelik ticaret kisitlamasi ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasini da içeren 8’inci yaptirim paketi hazirladi.

AB'nin Rusya'ya Yönelik 8'Inci Yaptirim Paketi Hazir
Rusya’nin Ukrayna topraklarindaki Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’da düzenledigi sözde referandumlarin ve ilan edilen kismi seferberligin ardindan AB, Rusya’ya yönelik yeni yaptirimlar için harekete geçti. AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, düzenledikleri ortak basin toplantisinda Rusya’ya yönelik hazirlanan 8’inci yaptirim paketinin detaylarini kamuoyu ile paylasti.

Von der Leyen yaptigi açiklamada, ’’Rusya tarafindan zorla Ukrayna’dan alinan topraklarda düzenlenen referandumlar tamamen ihlaldir. Bunlari kabul etmiyoruz. Kremlin’in bu yeni tirmandirma adimlarini yeni güçlü yaptirimlarla cevap vermek istiyoruz. Burada kisi ve kurumlari içeren ve Sayin Borrell tarafindan açiklanacak gruplara ait listeler genisletilecektir’’ dedi.



RUSYA’NIN 7 MILYAR EUROLUK GELIRDEN MAHRUM BIRAKILMASI HEDEFLENIYOR

Söz konusu yaptirimlar ile Rusya’nin daha fazla izole edilmesinin amaçlandigi aktaran von der Leyen, “Özellikle ikinci grup yaptirimlarla Rusya’yi daha fazla izole edip, ekonomik olarak daha fazla yaptirim uygulamak istiyoruz” ifadelerini kullanarak, AB-Rusya arasindaki ithalat ve ihracata yönelik yeni kisitlamalar ile Rusya’nin 7 Milyar euroluk gelirden mahrum birakilacagini açikladi.

Von der Leyen, ’’Rusya’ya satilan ürünleri kisitlayarak Kremlin’in savas makinasini durduracagiz. Örnegin yeni yaptirimlar havacilik, elektronik, özel kimyevi ürünleri içerecek. Ayrica Rusya’nin ekonomik temellerini zayiflatacak kararlar olacak” ifadelerini kullandi.

Rusya’nin Avrupalilain bilgi ve becerilerinden yararlanmasinin da engellenecegini belirten Von der Leyen, “Rusya’ya Avrupalilar tarafindan sunulan bazi hizmetler ve Rus devlet sirketlerinin yönetiminde yer alanlar dahil olmak üzere kisitlanarak Rusya’nin bizim beceri ve bilgilerimize erisimini engelleyecegiz’’ dedi.



Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasi

Rusya’dan AB’ye deniz yoluyla ham petrol tasinmasinin yasaklandigini animsatan von der Leyen, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamak istediklerini bildirdi.

“RUSYA 2008’DE GÜRCISTAN’DA VE 2014’TE KIRIM’DA GÖRDÜGÜMÜZ AYNI YOLU IZLIYOR”

Borrell ise yaptigi açiklamada, “Düzenledigi yasadisi ‘referandum’ ile Kremlin, 2008’de Gürcistan’da ve 2014’te Kirim’da gördügümüz ayni yolu izliyor. Baskanin dedigi gibi, bu yasadisi ‘referandumlari’ mümkün olan en güçlü sekilde kiniyoruz. Avrupa Birligi (AB) üye devletleri adina, hiçbirinin onlarin tahrif edilmis sonuçlarini tanimayacagindan eminim ve uluslararasi topluma da aynisini yapmaya çagiriyoruz, çünkü bu düzmece referandumlar uluslararasi hukuk ve Birlesmis Milletler Sarti ilkeleri açisindan tamamen ihlaldir’’ ifadelerini kullandi.

YAPTIRIM LISTESI GENISLETILECEK

AB’nin Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegini vurgulayan Borrell; ’’Rotada kaliyoruz. Stratejimiz ise yariyor, yaptirimlarimiz zorlayici bir etki olusturuyor. Rusya’ya ihracati yasaklanacak ürünler listesinin genisletilmesi ile askeri kapasitelerini zayiflatmaya devam edecegiz. Ayrica, yaptirim uygulanan kisi ve kuruluslarin listelerini genisletiyoruz. Bin 300’den fazla kisi veya kurulus var. Bu liste, Ukrayna’nin toprak bütünlügünü baltalamaktan sorumlu kilit karar vericileri, oligarklari, üst düzey askeri yetkilileri ve propagandacilari hedef aliyor. Rusya’nin son 300 bin kisinin savasa çagrilmasi gibi adimlarina dogrudan yanit olarak Ukrayna’nin isgalini destekleyen, kolaylastiran veya bundan çikar saglayan kisilere karsi ek kisitlayici önlemler almayi öneriyoruz’’ dedi.



YAPTIRIM LISTESINE ALINACAK 3 GRUP VAR

Yaptirim listesine alinmasi planlanin kisi ve kurumlara deginen Borrell, “Birincisi, Rusya’nin isgaline ve Ukrayna’nin bazi bölgelerinin yasadisi ilhakina karisanlar. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’daki Rus yetkililer ve Ukrayna’nin bu isgal altindaki dört bölgesinde sahte referandum organize eden ve kolaylastiran diger Rus sahislari dahil etmeyi öneriyoruz” dedi.

Ikinci grupta savunma sektörünün hedef alinacagini ifade eden Borrell, “Rusya Savunma Bakanligi’nin üst düzey yetkilileri de listeye dahil edilecek. Füzeler ve savas uçaklari da dahil olmak üzere ordu teçhizati ve silahlari saglayarak Rusya Silahli Kuvvetlerini destekleyenler ve bu 300 bin kisinin askere alinmasina katilanlar” dedi.

Üçüncü grubun savas hakkinda dezenformasyon yayanlar oldugunu aktaran Borrell, “Özellikle de yanlis bilgi yayan ve Ukrayna’nin Rus isgali altindaki bölgelerine para bagislayanlari hedef almaya devam ediyoruz. Ekonomik aktörler kategorisinde zaten çok sey yapildi, ancak daha fazla kilit isim ekleyecegiz. Bu isimler arasinda sadece Ruslar degil, yaptirimlarin asilmasina saglayanlarda olacak. Çünkü listelerimize dahil edilmesi gereken bazi yaptirimlarin delinmesi olgusu oldugu açik. Listeleri bu kisileri de hedef almak için hazirliyoruz’’ dedi.



YAPTIRIMLAR COGRAFI OLARAK DA GENISLETILDI

Cografi olarak yaptirim alaninin da genisletildigini ifade eden Borrell, ’’Son olarak, Kirim’a uygulanan kisitlamalarin cografi kapsamini, yilin basinda onaylanan Donetsk ve Luhansk’a kadar genislettigimizi de belirtmekte fayda var. Bu, Donbass’in bir parçasi olmayan ve önceki kararlarin bir parçasi olmayan Zaporijya ve Herson bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna hükümeti tarafindan kontrol edilmeyen tüm bölgelerini kapsayacak" dedi.

Borrell son olarak, ’’Yaptirimlar ise yarar, yaptirimlar önemlidir, ancak zaman içinde sürdürülmeleri ve delinmediklerinden emin olmamiz gerekir’’ ifadelerini kullandi. Söz konusu 8’inci yaptirim paketinin yürürlüge girmesi için 27 AB üyesinin tamaminin onayi gerekiyor.

(Mustafa Ulusoy/IHA)
Kaynak: İHA