Popocatepetl Yanardagi'nda Son 24 Saatte 2 Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 2 yeni patlamanin meydana gelmesi ile bu ay yanardagda meydana gelen patlama sayisi 21’e yükseldi.

Popocatepetl Yanardagi'nda Son 24 Saatte 2 Patlama
Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’ndaki patlamalar devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan günlük rapora göre, Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 2 patlama ile 87 gaz ve duman çikisi meydana geldi. Yanardagda bugün yasanan patlamalarla birlikte bu ay içinde gerçeklesen toplam patlama sayisi 21’e ulasti.

Raporda, patlama nedeniyle yanardagdan çikan toz ve küllerin havaya yayilmasi sonucu çevrede yasayan vatandaslarin kül yagisi ve yagmurla birlikte olusabilecek çamur akintilarina karsi önlem almalari tavsiye edildi. Yetkililer ayrica, yanardag agzindan çevreye düsebilecek tas ve çakillar nedeniyle halktan yanardaga yaklasmama uyarisi yapti.

Geçtigimiz yil sadece 8 patlama meydana gelmisti

Son bir yilda faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi Manchester üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor. Son olarak 25 Eylül’de bir kez patlama kaydedilen yanardagda bugünkü 2 patlama ile birlikte 2022 yilinda yasanan toplam patlama sayisi 27’ye yükseldi. Popocatepetl Yanardagi’nda 2021 yili boyunca ise 8 kez patlama kaydedilmisti.

Depremin ardindan patlamalar artti

Meksika’da 19 Eylül’de yasanan 7.4 büyüklügündeki depremin ardindan ülkedeki bazi bilim adamlari yanardagin faaliyetlerinin artabilecegini belirtmisti. Popocatepetl Yanardagi’nda depremden sonraki 8 gün içinde ise 15 patlama meydana geldi.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.
Kaynak: İHA