Azerbaycan Sehitlerini Anma Günü

Baskonsolos Nuru Guliyev, Baskomutan Ilham Aliyev’in önderliginde 3 bin sehit ve binlerce yarali Azerbaycan askerinin 32 yil önce yenilmis bir halki, zafer kazanmis bir ülke haline getirdigini belirtti.

Azerbaycan Sehitlerini Anma Günü
Guliyev, hiç kimsenin Azerbaycan’in harici ve dahili siyasetine dikte edemeyecegini ve Azerbaycan’in kendi müstakil siyasetini hayata geçirdigini kaydetti.

Azerbaycan Kars Baskonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan’in, Ermenistan isgali altindaki topraklarini kurtarmak amaciyla baslattigi ve 44 gün süren mücadelenin ardindan zaferle sonuçlanan “Karabag Savasi’nin 2’inci yildönümü” ve “27 Eylül Azerbaycan Sehitlerini Anma Günü” dolayisiyla basin toplantisi düzenledi.

Guliyev, bugünün Azerbaycan’in 27 Eylül 2020 tarihinde baslattigi topraklarini kurtarma operasyonunun 2’inci yil dönümü ve “27 Eylül Azerbaycan Sehitlerini Anma Günü” oldugunu söyledi.



Guliyev, “Azerbaycan Cumhurbaskani ve Baskomutan Ilham Aliyev’in önderliginde 3 bin sehit ve binlerce yarali Azerbaycan askeri, 32 yil önce yenilmis bir halki, galip ve bir zafer kazanmis ülke haline getirdi. 1980’lerin sonuna dogru her zaman topraklarimizda gözü olan Ermeniler, Azerbaycan topraklarini isgal etme adina harekete geçtiler. Özellikle 1987’den sonra Azerbaycan’in Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in, Moskova’daki görevinden istifa etmesinden sonra Ermenilerin daha aktiflesmesi görülmeye basladi.

Ve ne yazik ki Sovyetler Birligi’nin de destegini alan Ermeniler, Azerbaycan’in arazisinin yüzde 20’sini isgal etti. Ve Birinci Karabag Savasinda on binlerce sehit verdik ve topraklarimizi kaybetmis olduk” dedi.

Guliyev, “Yaklasik olarak 30 sene karsilikli diplomatik görüsmeler bas verdi ve bu diplomatik görüsmelerin maalesef sonucu sifir oldu. Topraklarimiz isgalden azad edilmedi. 2020 yilinin Temmuz ayinda Ermeniler yeniden hücuma geçtiler. Bunun karsiligini vermek için ülkemiz ve Baskomutanimiz ve Cumhurbaskanimiz Ilham Aliyev bunlara gereken dersin verilmesi için ordumuza emir verdi. 2020 yilinin 27 Eylül’ün de 2’nci Karabag savasi basladi.

44 gün süren bu savas Azerbaycan’in zaferiyle ve topraklarimizin isgalden azat olmasi ile sonuçlandi. Buna bakmayarak savasin sonucu olarak 3 ülke Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya’nin Cumhurbaskanlarinin imzaladigi anlasmaya uygun olarak birçok meseleler çözülmedi. Zengezor koridorunun açilmasi, Azerbaycan topraklarinda mevcut olabilecek Ermeni silahlari topraklarimizdan çikarilmadi, Zengezor Koridoru açilmadi. Ermeniler yine de baskin etmege, topraklarimiza saldirmaya ve topraklarimiza mayin dösemeye devam ediyor. Savasin sonucunda ortaya çikan manzara çok korkunç ve ürkütücü bir manzaraydi. Çünkü sehirlerimiz viran olmustu, kentlerimiz dagitilmisti ve Ermenilerin ‘bizim’ dedigi Karabag topraklarini yerle bir etmisler ve yasanmayacak hale getirmislerdi. Bununda tek bir sebebi vardi. Ermeniler isgal etmelerine bakmiyorlardi ve biliyorlardi ki bu topraklarin sahibi degiller. O yüzden da tasi tas üzerinde koymadilar. Orada hiçbir yatirim olmadi. Tam tersine uluslararasi anlasmalarin aleyhine olarak uluslararasi hukuk bozularak Azerbaycan’in arazisinde çok sayili baska ülkelerin vatandaslarina göç ettirerek Azerbaycan topraklarinda demografik degisikligin yaratilmasina çalistilar” diye konusu.

Guliyev, “Bugün Azerbaycan her zaman baris taraftar oldugu için gayret içindedir. Ama Ermenistan halen buna yanasmiyor. Avrupa’da ki görüsmelerde ayri, Moskova’da ayri, Ermenistan’da ayri davraniyor. Ve bunlarin sonucu olarak Eylül ayinin 12’si ve 13’ünde yeniden Azerbaycan ordusuna baskin etmeye basladilar ve bunun karsiligini da yeniden almis oldular. Çünkü Cumhurbaskanimizin demir yumrugu her zaman yerindedir ve onlarin basina vurulmasi için de her zaman hazir durumdadir. 27 Eylül tarihini biz bugün Cumhurbaskanimizin kararina esasen anma günü olarak ilan etmisiz. Ve bugün hem tarihin ikinci yildönümüdür. Biz bugünü, hem 2’inci Karabag Savasi’nin baslamasi, hem de aziz sehitlerimin anim günü olarak belirledik. Biz ikici Karabag Savasinda yaklasik 3 bin sehit verdik. Tüm sehitlerimizi rahmetle ve minnetle aniyoruz. Gazilerimize minnettarligimizi bildiriyoruz. Çünkü topraklarimiz o aziz sehitlerimizin kanlariyla sulanmistir. Bu topraklar daha da degerlenmis oldular. Ali Baskomutanimiz ve tüm sehitlerimiz ile gazilerimiz, yenilmis bir halki galip ve bir zafer kazanmis bir kalk haline getirdiler. Azerbaycan, geçtigimiz 32 yildir bagimsizligimizi kazandigimizdan bu güne, Sovyetler Birliginde ayrilan cumhuriyetler içinde en gelismis, en dogru siyaseti yürütmüs ve en güzel yerlere gelmis bir ölçege sahiptir. Eger çevremizdeki 15 Cumhuriyete bakacak olursak hali hazirda onlarin birçogunun arazisinde iç savas durumu var, komsu ülkeleri ile de savas durumu var. Ekonomik düsüsleri vardi. Ama biz Ermenistan ile savas halinde olmamiza ragmen bütün alanlarda ciddi gelisimlere nail olduk. Bu da Cumhurbaskanimiz Ali Baskomutanimiz Sayin Ilham Alev’in sayesinde hayata geçirilmistir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA