Yabancilar Çarsisi Çatisinda Elektrik Üretilecek

Samsun Büyüksehir Belediyesi (SBB) tarafindan hazirlanan projeyle Yabancilar Çarsisi, yenilenen çatisina yerlestirilen panelle hem elektrik üretecek hem de yagmur sularini toplayarak daha çevreci olacak.

Yabancilar Çarsisi Çatisinda Elektrik Üretilecek
SBB, Yabancilar Çarsisi’nda yenilik çalismalari baslatti. Fen Isleri Dairesi Baskanligi tarafindan çatisi sandviç panel levha ile kaplanan çarsi, bu çalismayla yazin sicaktan kisin ise soguktan olumsuz etkilenen çarsi içindeki sorunu ortadan kaldiriliyor. Yilsonuna kadar tamamlanmasi hedeflenen projede çatisina yerlestirilen günes enerjisi santrali (GES) ile hem elektrik üretecek hem de yagmur sulari toplanarak yesil alan sulamalarinda kullanilacak.

Fen Isleri Dairesi tarafindan yürütülen çati çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanliginin hazirladigi GES projesinin yapimina baslanacagi duyuruldu. Ihale asamasinda olan projeyle Yabancilar Çarsisi’nin çatisi kurulacak günes enerji sistemi panelleriyle 2.35 MW elektrik üretilecek. 5 bin 760 panelin kurulacagi sistem 1000 evin bir yillik elektrik tüketimini karsilayacak oranda üretim yapabilecek. Ayrica sifir atik is birligi protokolü de imzalanarak esnafin enerji tüketimi konusunda da ekstra hassasiyet göstermesi bekleniyor. Yine protokol çerçevesinde SBB tarafindan teknik altyapi olusturularak su ayak izi uygulamasi yapilarak yagmur sulari toplanip yesil alan sulamalarinda kullanilacak.

Yabancilar Çarsisi esnafini ziyaret ederek sohbet eden SBB Baskani Mustafa Demir, “Biz elektrigini üreten, daha çevreci ve daha modern bir çarsi için çalisiyoruz. Çati imalati devam ediyor. Esnafimiz yazin serin kisin sicak bir ortamda çalisacak. Bu çatiya kuracagimiz panellerle elektrik üretecegiz. Yani bu çalisma sonucunda kendi enerjisini üreten sifir atik konseptli, su ayak izi olan bir çarsi ortaya çikacak. Biz enerjiyi verimli kullanma noktasinda Türkiye’ye örnek bir belediyeyiz” diye konustu.

Isi yalitimli yeni çati sayesinde yazin serin, kisin ise sicak bir ortama kavusacaklarini ifade eden Samsun Yabancilar Çarsisi Dernek Baskani Alaaddin Sayin, “Büyüksehir Belediyesi Baskani Mustafa Demir‘e ne kadar tesekkür etsek az. Yeni çatimiz uluslararasi standartlara uygun olarak yapiliyor. Yazin serin, kisin ise sicaklik saglayacak. Ayrica çatinin üstüne yerlestirilecek günes panelleriyle de elektrik üretilecek. Ayrica otomatik havalandirma kapaklarimiz olacak. Çarsimiz böylece insanlarin gezebilecegi nezih bir ortam haline gelecek” seklinde konustu.

Yeni çatinin islere de olumlu yansiyacagini belirten Yabancilar Çarsisi Esnaf Odasi Baskani Olcay Inanç ise “Proje tamamlaninca çarsiya gelen misafirler rahat alisveris yapacaklar. Projeyi hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi’ne çarsi esnafi olarak tesekkür ederiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA