Kültepe Ziyaretçi Merkezi Hayata Geçiyor
Kayseri Büyüksehir Belediyesi, Anadolu’da ilk yazili belgelerin ve ticari antlasmalarin bulundugu Kültepe Kanis-Karum Höyügü’nde, bölge hakkinda bilgi vermek amaciyla Kültepe Ziyaretçi Merkezi’ni hayata geçiriyor. Çevresi Kültepe’nin en çok bilinen eserleri olan çivi yazili tabletlerle ilgili bir pano ile süslenen merkez, Türkiye’de en ilginç örneklerden bir tanesi olacak.

Kültepe’nin tanitimiyla ilgili çalismalari Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ile yaptiklarini söyleyen Kulakoglu, "2022 yilinda kazilar Kültepe’de olanca hiziyla devam ediyor. Diger taraftan da Kültepe’nin tanitimi Kayseri’de, ülkemizde ve hatta uluslararasi alanda duyurulmasi için baska etkinlikler de yapiliyor. Bunu biz tabi ki Kültür ve Turizm Bakanligi’nin izniyle yapiyoruz ama bütün bu tanitimla ilgili çalismalari Kayseri Büyüksehir Belediyesi Baskanligi’nin destekleri ile yapiyoruz” diye konustu.
Ziyaretçi merkezinin Türkiye’deki ilginç örneklerden bir tanesi olacagini dile getiren Prof. Dr. Kulakoglu, “Burada, suanda önünde bulundugumuz bina bizim daha önceden 1970’li yillarda Kültepe Müzesi olarak kullanilan bina. Burasi bu sene yeniden insa edildi ve ziyaretçi merkezi olarak kullanima hazir vaziyette. Birkaç gün içinde açilisini yapacagiz. Bu ziyaretçi merkezi belki Türkiye’deki en ilginç örneklerden bir tanesi haline geldi. Burada bizim özellikle Kültepe’nin en çok bilinen eserlerinin en büyük grubunu olusturan çivi yazisi tabletlerle ilgili bir pano ile binanin girisini süsledik. Bu yapi gelen ziyaretçilere ilk etapta Kültepe hakkinda bilgi vermek amaciyla kuruldu. Bu alanda, hemen Kültepe’nin girisinde yer aliyor. Bu anlamda gerçekten özellikle de ögrencilerin, ilginç bilgilere ulasabilecegi bir alan oldugunu söyleyebilirim” seklinde konustu.
Kulakoglu, sadece ögrenciler için degil ayni zamanda gelen yerli ve yabanci ziyaretçiler için ilginç bir deneyim olacagini düsündüklerini ifade ederek “Çünkü içeride gerçekten Kültepe hakkinda giris bilgilerinin yaninda ilginç bilgiler de olacak. Bu anlamda saniyorum Türkiye’deki tek ve en güzel örneklerden bir tanesi olacak” dedi.
Kültepe Ziyaretçi Merkezi’nin Kültepe’nin 75 yillik hayali oldugunu söyleyen Kültepe Kanis-Karum Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu, “Bu yapinin, ziyaretçi merkezinin, gerçeklestirilmesi için öncelikle sunu söyleyebilirim. Bu Kültepe’nin 75 yillik bir hayaliydi. Bu hayali gerçeklestiren basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Dr. Memduh Büyükkiliç olmak üzere tüm çalisanlara, belediyemizin tüm çalisanlarina tesekkürlerimi sunmak istiyorum” ifadelerini kullandi.
