Kuzey Kore Rusya'ya Silah Satisi Iddialarini Yalanladi

Kuzey Kore Milli Savunma Bakanligi, Rusya’ya daha önce hiç silah ve mühimmat ihraç edilmedigini ve böyle bir planlari da olmadigini açikladi.

Kuzey Kore Rusya'ya Silah Satisi Iddialarini Yalanladi
ABD basininin istihbarat belgelerine dayandirdigi ve Pyongyang’in Moskova’ya top mermisi ve roket sattigi yönündeki haberlere Kuzey Kore’den yalanlama geldi. Milli Savunma Bakanligi Teçhizat Bürosu Genel Direktör Yardimcisi tarafindan devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi’na (KCNA) yapilan yazili açiklamada, "Son zamanlarda ABD ve diger düsman güçler, Kuzey Kore’nin Birlesmis Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) kararlarini ihlal ettiginden bahsederek Rusya ile arasinda bir silah anlasmasi yaptigi dedikodusunu yaymistir" ifadeleri kullanildi.

Iddialarin dogru olmadigi vurgulanan açiklamada, "Rusya’ya daha önce hiç silah ve mühimmat ihraç etmedik ve ihraç etmeyi planlamiyoruz. ABD’nin yaydigi söylentinin nereden kaynaklandigi belli degil, ancak söylentiler ülkemizin imajini zedelemeyi amaçliyor" denildi.

Açiklamada, askeri teçhizatlarin yalnizca gelistirilmesi, üretilmesi, bulundurulmasinin degil, ayni zamanda ihracat ve ithalatinin da egemen bir devlete özgü yasal haklar oldugu ve hiç kimsenin bunu elestiremeyecegi belirtilirken, Pyongyang’in ABD ve ona bagli güçler tarafindan hazirlanan BMGK’nin hukuka aykiri yaptirim kararlarini hiçbir zaman tanimadigi kaydedildi. ABD’nin temel siyasi ve askeri amaçlarini sürdürmek için Kuzey Kore aleyhindeki dedikodulari düsüncesizce yaydigi gerekçesiyle kinandigi açiklamada, "ABD’yi ülkemiz hakkinda pervasiz açiklamalar yapmaktan vazgeçmesi ve agzini kapali tutmasi konusunda uyariyoruz" denildi.

ABD hükümeti açiklama yapmisti

ABD basininin ABD istihbarat belgelerine dayandirdigi haberlere göre, Rusya’nin Kuzey Kore’den top mermisi ve roket satin aldigi iddia edilmis, Rusya’nin bu silahlari Ukrayna’ya karsi kullanacagi kamuoyuna yansimisti. Haberin ABD ve Avrupa tarafindan uygulanan yaptirimlarin ve ihracat kontrollerinin Rus ordusunun malzeme teminine zarar verdiginin bir isareti oldugu yorumlari yapilirken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Direktörü John Kirby de Rusya’nin Kuzey Kore’den milyonlarca roket ve top mermisi almis olabilecegini, ancak bu silahlarin sahada kullanilmaya baslandigina dair henüz bir ibare olmadigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA