Siyah Kusburnu Meyve Özütünün, Gögüs Kanseri Hücrelerini Yüksek Oranda Yok Ettigi Belirlendi

Bayburt Üniversitesinde siyah kusburnu üzerinde yapilan arastirma, bu meyvenin özütünün gögüs kanserine karsi etkisini ortaya çikardi.

Siyah Kusburnu Meyve Özütünün, Gögüs Kanseri Hücrelerini Yüksek Oranda Yok Ettigi Belirlendi
Bayburt Üniversitesince yürütülen arastirmada, Bayburt yöresinde yetisen siyah kusburnunun gögüs kanserine karsi etkili oldugu belirlendi. Bayburt Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Hamit Emre Kizil danismanliginda ve Dr. Ögr. Üyesi Sinan Bayram es danismanliginda yürütülen yüksek lisans tezi sonuçlarina göre Bayburt yöresinde yetisen siyah kusburnu özütünün gögüs kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettigi sonucuna varildi.

Yüksek lisans ögrencisi Büsra Kicik tarafindan hazirlanan ve Dr. Ögr. Üyesi Kizil ve Dr. Ögr. Üyesi Bayram yönetiminde yürütülen ‘Bayburt Yöresinde Dogal Olarak Yetisen Siyah Kusburnu (Rosa pimpinellifolia) Meyvesinin Bazi Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi’ baslikli yüksek lisans tez çalismasi uzun ve titiz çalismalar sonunda hazirlandi. Bayburt merkeze bagli Gümüssu köyünden toplanan siyah kusburnu, kurutulup toz haline getirildikten sonra Bayburt Üniversitesi Merkezi Arastirma Laboratuvarinda analiz edildi.

Konuya yönelik bir açiklama yapan tez danismani Dr. Ögr. Üyesi Kizil; “Bayburt ve çevresi bitki çesitliligi bakimindan oldukça zengin. Siyah kusburnu da bu zenginlik içinde yer aliyor. Bu çalismamizla, arastirmamiza konu olan siyah kusburnunun kimyasal içeriklerinin yaninda klinik sonuçlarini da görmeyi hedefledik. Arastirmamiz; numunelerin toplanmasi, kurutulmasi ve toz haline getirilmesi, ardindan kimyasal içeriginin belirlenmesi, antioksidan, antikanser gibi özelliklerinin incelenmesini kapsiyor. Kanser arastirmalarinda ilk basamak olarak ortaya koydugumuz bu çalismamizin ardindan ise deney hayvani çalismalarini da hedefliyoruz.” dedi.

Yapilan çalisma ile siyah kusburnunun özellikle gögüs kanserine karsi etkili oldugunun ortaya konuldugunu vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Kizil, “Arastirmanin konusunu belirlemede önemli parametrelerimizden biri de kusburnunun kanseri iyilestirici etkisini ortaya koymakti. Kusburnunun, içinde bulunan etken maddelerin kansere karsi etkili oldugu yapilan çalismalarda görüldü.

Siyah kusburnunun içerik olarak gögüs kanseri hastalarina son derece yararli bilesiklere sahip oldugu sonucuna varildi.” ifadelerini kullandi.

Bayburt’taki bitki zenginliginin ve özelliklerinin ortaya çikarilmasi çalismalarina Bayburt Üniversitesi çatisi altinda devam ettiklerini dile getiren Dr. Ögr. Üyesi Kizil “Çalismamizin sürdürülmesinde destegini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e, es danismanimiz Dr. Ögr. Üyesi Sinan Bayram’a, yüksek lisans ögrencimiz Büsra Kicik ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” diye konustu.

Kaynak: İHA