Rusya, 5'I Ingiliz 10 Savas Esirini Serbest Birakti

Ukrayna saflarinda Rusya’ya karsi savasirken esir düsen 5’in Ingiliz 10 savas esiri Suudi Arabistan’in arabuluculugu ile serbest birakildi. Serbest birakilan Ingilizler arasinda Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde çikarildiklari mahkemece idama mahkum edilen Sean Pinner ve Aiden Aslin de bulunuyor.

Rusya, 5'I Ingiliz 10 Savas Esirini Serbest Birakti
Ukrayna saflarinda Rusya’ya karsi savasirken esir düsen 5’i Ingiliz toplam 10 savas esiri serbest birakildi. Suudi Arabistan’in arabuluculugunda gerçeklesen esir takasi sonrasi Ingiltere Basbakani Liz Truss 5 Ingiliz’in serbest birakildigini dogrularken, serbest birakilan esirler uçakla Suudi Arabistan’a getirildi.

Suudi Arabistan tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’in arabuluculugunun ardindan 10 savas esirini serbest biraktigi aktarilarak, “Ilgili Suudi makamlari onlari Rusya’dan alip Kralliga transfer etti ve kendi ülkelerine güvenli bir sekilde geri dönmeleri için prosedürleri kolaylastiriyor" denildi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ise yaptigi açiklamada, Suudi Arabistan’a tutuklularin serbest birakilmasini saglamaya yardimci olduklari için tesekkür ederek, “Rusya, siyasi amaçlar için savas esirlerinin ve sivil tutuklularin acimasiz sömürüsüne son vermelidir” dedi.



Ingiltere’den Zelenskiy ve Selman’a tesekkür

Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly ise yaptigi açiklamada, Ukrayna’nin dogusunda Rus destekli güçler tarafindan savas esiri olarak tutulan 5 Ingiliz’in sag salim geri dönüsünü memnuniyetle karsiladigini ifade ederek, "Bu, onlar ve aileleri için Rusya’nin elinde ölüm cezasi tehdidi de dahil olmak üzere aylarca süren belirsizlik ve aciya son veriyor" dedi.

Ukrayna’da Rus destekli ayrilikçilar tarafindan yakalanan ve geçtigimiz temmuz ayinda gözaltinda ölen Ingiliz Paul Urey için durumun "trajik bir sekilde" böyle olmadigini hatirlatan Cleverly, esirlerin serbest birakilmalari konusunda gösterdikleri çabalar için Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a tesekkür etti.

Cleverly ayrica, Rusya’ya uluslararasi insancil hukuka uymasi, savas esirlerini ve sivil tutuklulari siyasi amaçlarla istismar etmemesi yönündeki çagrisini yineledi.

Idama mahkum edilen Ingilizler serbest birakilanlar arasinda

Serbest birakilan grubun ABD, Ingiliz, Isveç, Hirvat ve Fas vatandaslarindan olustugu ve aralarinda Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde çikarildiklari mahkemece idama mahkum edilen Ingiltere vatandaslari Sean Pinner ve Aiden Aslin ile Fas vatandasi Saadun Brahim de bulunuyor.
Kaynak: İHA