Popocatepetl Yanardagi'nda 24 Saatte 7 Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 7 kez patlama meydana gelirken, Eylül ayindaki patlama sayisi 12’e yükseldi.

Popocatepetl Yanardagi'nda 24 Saatte 7 Patlama


Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’ndaki hareketlilik devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan günlük rapora göre Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 7 patlama, bir deprem ve 42 kez gaz ve duman çikisi meydana geldi. Yanardagda bugünkü patlamalarla birlikte Eylül ayi içinde gerçeklesen toplam patlama sayisi 12’ye yükselmis oldu. Raporda ayrica patlama sebebiyle yanardagdan çikan toz ve küllerin rüzgarin etkisiyle bati ve kuzeybati yönlerine ilerledigi belirtilerek, Meksika ve Morelos eyaletleri ile baskent Mexico City’de yasayan vatandaslarin kül yagisi ve yagmurla birlikte olusabilecek çamur akintilarina karsi önlem almalari tavsiye edildi. Yetkililer, patlamalar sonucu çevreye düsebilecek taslar sebebiyle de yanardagdan uzak durma uyarisinda bulundu.

Deprem, yanardag faaliyetlerini artirabilir

Ülkedeki bazi bilim adamlari geçtigimiz Pazartesi günü meydana gelen 7,4 büyüklügündeki depremin, Colima ve Popocatépetl Yanardaglari’ndaki faaliyetleri artirmasini beklediklerini ifade etti.

Colima Üniversitesi’nden arastirmacilar, depremin ardindan Colima Yanardagi’nin sakin oldugunu ancak her an yeni bir faaliyetin gerçeklesebilecegini de söyledi.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) yetkilileri ise Popocatepetl Yanardagi’nin son günlerde aktif olduguna vurgu yaparak daha önceki yillarda yasanan depremlerde yanardag faaliyetlerinde artis kaydedildigini belirtti.



Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl, 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in, 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor. Son bir yildir faaliyetlerini artiran Popocatépetl Yanardagi Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor. Bundan önceki en son patlamanin 15 Eylül’de gerçeklestigi yanardagda, 2022 yilinda yasanan toplam patlama sayisi 19’a yükseldi. Popocatepet’da geçtigimiz yil boyunca ise 8 kez patlama kaydedilmisti.
Kaynak: İHA