El Yapimi Yorgancilik Hazir Yorganlara Direniyor

Türkiye’de meslegin son temsilcileri tarafindan yasatilmaya çalisilan el yapimi yorgancilik, hazir yorganlara karsi direniyor. 40 yildir yorgancilik yapan Samsunlu Mehmet Selçuk, eskiden Samsun’da 100’ün üstünde yorganci oldugunu, simdi ise iki elin parmagini geçmedigi söyledi.

El Yapimi Yorgancilik Hazir Yorganlara Direniyor
Samsun’un sayili yorgancilarindan olan Mehmet Selçuk (50), fabrikasyon üretimin el yapimi yorganciligi olumsuz etkiledigini vurguladi. Son zamanlarda meslekte usta olarak sayabilecegi çok az kisi oldugunu ifade eden Selçuk, "Bu meslegi 40 senedir yapiyorum. Yorgan isleri kisin durgun oluyor, yazin insanlar yorganlarini çikartip yenilemeye getirdikleri için daha hareketli geçiyor. Geçmiste yorgan satisi çok daha fazla yapiliyordu. Su an hazir satilan yorganlar nedeniyle talep azaldi. Hazir yorgan daha ucuz oldugu için o daha fazla tercih ediliyor" dedi.



"Yorganci sayisi azaliyor"

Eskiden Samsun’da 100 civari yorgan ustasi olduguna dikkat çeken Selçuk, “Su an en fazla 10 kisi bu sekilde elde yorgan yapiyor. Fabrikasyon yorganlar bizim islerimizi çok fazla etkiledi. Yaptigimiz bu iste de çirak yetisme olayi tamamen durmus durumda. Simdiki gençlerimiz bunun gibi mesleklerde çiraklik isine pek sicak bakmiyorlar maalesef. Müsterilerimiz su an genellikle hazir yorganlari aliyor, ellerinde koyun yünü varsa getiriyorlar ve biz de onlari ellerimizle güzel bir sekilde dikiyoruz. Hazir yorganlarda tek kisilik fiyatlar 250 liradan, çift kisilikler ise 350 liradan satiliyor. Bizim diktigimiz pamuk yorganlar 750 lira, eger ki koyun yününden isterlerse de 1000 liraya kadar çikiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA