Dünya Alzheimer Günü

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Nöroloji Uzmani Doç. Dr. Vildan Altunayoglu Çakmak, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayisiyla konu hakkinda açiklamalarda bulundu.

Alzheimer hastaliginin, beynin zihinsel islevleri içinde en iyi bilineni hafizanin ve ögrenmenin bozuldugu ilerleyici bir hastalik oldugunu hatirlatan Doç. Dr. Vildan Altunayoglu Çakmak "Bu bozulma, yas ile ortaya çikan zihinsel yavaslama ve kapasitede azalmanin çok ötesinde, kisinin kendisi veya yakinlarinin fark edebilecegi sekilde gündelik hayati etkileyecek siddettedir. Hastalik, öncesi duruma göre fark olusturur. Alzheimer hastaligi tanisi koymak kolay olamayabilir. Tanida gecikmenin en büyük nedeni hastanin, sorumluluk ve ugraslarinin azaldigi emeklilik olarak adlandirilabilecek bir dönemde sinsice gelismesidir. 65 yasinda isinden emekli olan bir kisinin kendine baska bir ugras ya da hobi bulamadigini düsünün. Birbirine benzeyen günler içinde, ayni yüzler ile siradan aktiviteler, yillar içinde öyle benimsenir ki yeni ve degisen her seyden uzaklasmis oluruz. O zaman ’Yaslandik iste!’, ’Bizden bu kadar...’ gibi cümleler iki sözümüzden biri olur. Bu durum elbette Alzheimer demek degildir. Fakat Alzheimer hastaliginin kendini sakladigi mükemmel bir firsattir" dedi.

"Alzheimer hastaligi unutarak baslar" diyen Çakmak "Konusma içeriginde fakirlesme ve gördügünü tanimada güçlük ile devam eder. Bazi kisilerin adlarini unutmak, telefon numarasi ezberleyememek, bir esyayi koydugu yeri bulamamak, bazen randevulari kaçirmak hayatimizda kabul edilebilir aksakliklar olabilir ve bunlari hastalik olarak algilamayabiliriz. Fakat bu küçük unutkanliklara; sik sorma, düzenli ilaçlarini almayi unutma, az konusma, kendini ifade edememe ve tanidigi yerlere gidememe gibi zihnin diger islevlerinde de bozulma eklenince hastalik endisesi artar. Kendisinin ve kabiliyetlerinin farkinda olan kisiler ’Acaba Alzheimer mi oldum?’, ’Annem ya da babam gibi mi olacagim?’ gibi sorular sormaya baslar. Bir kisim hasta ise durumu yasliliga baglar ve ilgilenmez. Bu durumda yakinlari sorar: ’Annem ya da babam neden degisti?’, ’Acaba Alzheimer mi oldular?’ Artik uzman bir doktora gitme zamani gelmistir. Alzheimer hastaligi ilerleyici bir hastaliktir. Tedavisi, hastanin sikayetlerini hafifleten, günlük yasam aktivitelerinde bagimsiz kalmasina kismen katkida bulunan birkaç ilaç ile sinirlidir. Bu ilaçlarin, hastaligi durdurmaya bir etkisi yoktur fakat hastaligin gidisatini hafifleterek katki saglarlar" seklinde konustu.

Saglikli beslenmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Vildan Altunayoglu Çakmak "Her yasta gerekli oldugu gibi hangi yasta olursa olsun sebzeden ve tahildan zengin, zeytinyagi ve balik eti içeren diyet ile beslenmenin de Alzheimer hastaliginin gelisme riskini azalttigi ileri sürülmektedir. Diger taraftan yas ile birlikte ortaya çikan hipertansiyon, diyabet gibi hastaliklarin iyi kontrol edilmesi Alzheimer hastaligini önlemede büyük katki saglar" diye konustu.

Kaynak: İHA