Kirgizistan-Tacikistan Sinirinda Çatisma Yeniden Basladi

Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti, Kirgizistan ile Tacikistan sinirinda çatismalarin yeniden basladigini açikladi.

Kirgizistan-Tacikistan Sinirinda Çatisma Yeniden Basladi
Kirgizistan-Tacikistan sinirinda geçtigimiz çarsamba günü araliklarla üç kez çatisma yasanmis, çatismalarda her iki taraftan 2 asker ölmüs, yetkililerin görüsmesi sonucu çatismalarin dün durduruldugu bildirilmisti. Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti tarafindan yapilan açiklamada, bugün yerel saatle sabah 06.00’da Tacikistan tarafinin Batken bölgesindeki Eki-Tas, Çir Döbö ve Kum-Mazar köylerinde Kirgiz muhafizlarina ates açtigi belirtildi. Saat 06.30 siralarinda Tacikistan askerlerinin Batken bölgesindeki Kök-Tas sinir karakoluna havan topu ile ates açtigi aktarilan açiklamada, Tacik tarafinin da saat 08.25 siralarinda Leylek ilçesinin Kulundu, Maksat ve Cani-Cer köylerine ates açtigi kaydedildi. Açiklamada, "Silahli çatismalar Kirgiz-Tacik sinirinin tüm kesimlerinde sürüyor. Sinirda görev yapan Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti askerleri, atesle karsilik veriyor. Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti, devlet sinirinin Kirgiz-Tacik kesimindeki durumun gelismesiyle ilgili endisesini dile getiriyor ve devlet sinirinda artan provokasyonlara dikkat çekiyor. Tacikistan askerleri olarak tanimlanmayan kisiler, silahli çatismalara aktif olarak katiliyor ve Kirgizistan vatandaslarina ve askerlerine karsi kiskirtma ve hosgörüsüzlügü amaçlayan propaganda yürütüyor" denildi.

Açiklamada ayrica, "Bu durum Tacikistan yönetiminin durumu kontrol edemedigini, üstelik hem insan ölümlerine ve hem de iki ülkenin sivil altyapisina zarar veren silahli çatismanin tirmanmasina katki sagladigini gösteriyor" ifadeleri yer aldi.

Tacikistan’a nota verildi

Öte yandan Kirgizistan Disisleri Bakanligi, sinirdaki saldirilar nedeniyle Tacikistan’a nota verildigini açikladi.

Açiklamada, Kirgiz tarafin Tacikistan’dan tüm anlasmalara uymasini, atesi durdurmasini ve askerleri geri çekmesini talep ettigi ifade edildi. Kirgizistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Baskani Kamçibek Tasiyev’in Tacik mevkidasi Saymumin Yatimov ile sinirda ateskesin saglanmasi için görüsme baslattigi aktarildi.

Yarali sayisi 28’e yükseldi

Kirgizistan Saglik Bakanligi’ndan yapilan açiklamada ise, bugün sabah baslayan çatismalarda yaralanan 11 kisinin hastaneye kaldirildigi kaydedildi.

Kirgizistan-Tacikistan devlet sinirlarinin tartismali kesimlerinde iki ülke muhafizlari arasinda çarsamba günü araliklarla silahli çatismalar yasanmisti. Tacikistan haber kaynaklari, çatismalarda 2 askerin öldügünü, 6’si asker 11 kisinin de yaralandigini duyurmustu. Kirgizistan makamlari da, 2’si asker 5 kisinin yaralandigini açiklamisti.
Kaynak: İHA