Adnan Oktar Davasinda Ara Karar Açiklandi

Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararinin ardindan yeniden görülen Adnan Oktar davasinda ara karar açiklandi. Mahkeme ara kararinda tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina karar vererek, dosyanin mütalaasini açiklamasi için cumhuriyet savcisina gönderilmesine karar verdi. Kararda sadece ‘suç örgütüne üye olma’ suçundan yargilanan tutuksuz saniklarin adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasina hükmedildi.

Adnan Oktar Davasinda Ara Karar Açiklandi
Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik dava 11 Ocak 2021’de karara baglanmisti. Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafindan incelenen karar usul yönünden bozularak yargilamanin yeniden yapilmasi için yerel mahkemeye gönderilmisti. Bozma kararinin ardindan Marmara Cezaevi karsisinda bulunan salonda 9 gündür görülmeye devam edilen 72’si tutuklu 215 sanikli davada, Adnan Oktar ile bir kisim tutuklu ve tutuksuz saniklar hazir bulundu.

Tutuklu saniklarin tahliyeye iliskin beyanlari ile devam eden durusmada sanik Hüsnü Erel Aksoy kadin hastaliklari ve dogum uzmani oldugunu söyleyerek, “Tutuklanana kadar Bagcilar Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görev yapiyordum. Tutuklandiktan sonra açiga alindim. Istinafin kararindan sonra adalet aramak için 5.5 ay bekledik. Bu sürenin daha fazla uzamasina izin vermeyin. Toplanmamis bir delil olmasi mümkün degil. Gerçekten dosyada bir sey yok. Bozulacagi belli. Eninde sonunda tahliye olacagiz” dedi.

Saniklardan Rasin Kotil ise, "Ne zaman çikacagimiz önemli degil. Ha burada ölmüsüm ha disarida ölmüsüm. Tahliyemi talep ediyorum ama en hayirlisi ne ise Allah bize onu nasip etsin” seklinde konustu.

Savunma yapan sanik Gökalp Barlan, “Benim Adnan Oktar hakkinda güzel sözler söylememe gerek yok. Adnan Oktar suç örgütü lideri olarak itham ediliyor. Adil yargilanmak istiyorum sayin baskan” dedi.

Tutuklu saniklarin tahliyeye iliskin beyanlarinin ardindan durusma sanik avukatlarinin beyanlari ile devam etti. Mahkeme, sanik avukatlarinin beyanlarinin ardindan davaya iliskin ara kararini açikladi.

Heyet ara kararinda Adnan Oktar’in aralarinda bulundugu tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina karar verdi. Heyet yalnizca ‘suç örgütüne üye olma’ suçundan yargilanan tutuksuz saniklarin adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasina hükmetti. Mahkeme ayrica, kovusturmanin genisletilmesi taleplerinin reddedilmesine karar vererek dosyanin mütalaasini açiklamasi için cumhuriyet savcisina gönderilmesine hükmetti. Durusma eksikliklerin giderilmesi için 4 Ekim gününe ertelendi.

Olayin geçmisi

Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik karar durusmasi 11 Ocak 2021’de Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan Marmara Cezaevi karsisindaki salonda görülmüstü. 2 saatte okunan 800 sayfalik 236 sanik hakkindaki kararda, Adnan Oktar’a, "suç islemek amaciyla örgüt kurmak ve yönetmek", "siyasal veya askeri casusluk", "FETÖ silahli terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardim etme", 7 kez "çocugun nitelikli cinsel istismari", 27 kez "nitelikli cinsel istismar", "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", "eziyet", "egitim hakkinin engellenmesi", kisisel verilerin hukuka aykiri olarak kaydedilmesi" ve "tehdit" suçlarindan toplamda 9 bin 803 yil 6’sar hapis cezasi verilmisti. Mahkeme örgüt yöneticisi konumundaki 13 sanigin da 9 bin 803 yil 6’sar ay hapisle cezalandirilmasina hükmetmisti. Mahkeme bir kisim saniklar hakkinda degisen oranlarda hapis cezasina hükmederken bazi saniklarin ise beraatine karar vermisti. Karari inceleyen Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, usul yönünden karari bozarak eksikliklerin giderilmesi için dosyayi yerel mahkemeye göndermisti.
Kaynak: İHA