Mus'ta 630 Ton Bal Hasadi Bekleniyor

Zengin florasi ve dogal yaylalari nedeniyle aricilar tarafindan tercih edilen Mus’ta, 330 isletme tarafindan 52 bin 636 kovanda yapilan bal hasadinda 630 ton ürün bekleniyor.

Mus'ta 630 Ton Bal Hasadi Bekleniyor
Özellikle ilkbahar mevsimiyle Dogu ve Güneydogu illerinden gelerek 2 bin rakim üzerindeki daglik alanlari tercih eden aricilar, kekik ve keven türü bitkilerin çiçeklerinden bal üretiyor. Özel maskeler yardimiyla arilarin içerisine giren aricilar, arilari kovanlardan duman çikaran körük yardimiyla uzaklastirarak petekleri sagim için çadira tasiyor. Burada peteklerdeki ballari makine yardimiyla süzen üreticiler, elde ettikleri ballari siselere doldurarak satisa hazir hale getiriyor.

“Mus, özellikle flora konusunda zengin bir yapiya sahiptir”

Bal hasadiyla ilgili IHA muhabirine açiklamalarda bulunan Mus Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Gün, özellikle yüksek yaylalarda su anda bal hasadinin basladigini söyledi.

Mus’un özellikle flora konusunda zengin bir yapiya sahip oldugunu kaydeden Gün, “Hem meralarimizda hem de yaylalarimizda çesitli bitkilerimiz bulunmaktadir. Özellikle Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgelerindeki birçok aricimiz ilimizdeki zengin bitki çesitliliginden faydalanmaktadir. Su anda ilimizde 52 bin 636 kovanimiz, bununla istigal eden 330 isletmemiz bulunmaktadir. Bu seneki flora ve uygun çiçeklemeden dolayi aldigimiz veriler ve yapilan hasatta da üreticilerin verdigi bilgilere göre ortalama bir kovanda 12 kilogram bal elde edilmektedir. Bu yil Mus’umuzda 630 ton bal üretimi beklemekteyiz. 2021 yilinda 500 ton üretim elde edilmisti” dedi.



“40 ton civarinda bir ürün bekliyorum”

Varto ilçesine bagli Çaylar köyünde bal üreticiligi yapan Orhan Isik, 2022 yili bal hasadina basladiklarini ifade etti.

Su anda bal sezonunda olduklarini anlatan Isik, “Yavas yavas ürünlerimizi çikariyoruz. Hayirlisi ile bu sene çok sükür sezon iyi geçiyor. Çiçek boldu. Insallah önümüzdeki yillarda bu sekil aricilarin yüzünü güldürecek sezonlar görürüz, kurak olmayan sezonlar görürüz. Yaklasik 40 ton civarinda bir ürün bekliyorum. Petekli bal ve kara kovan bal üretiyoruz. Su anda süzme bal çikariyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA