Tarihi Bedesten Üzerine Yuva Yapan Leylekler Ilgi Odagi Haline Geldi

Konya’nin Beysehir ilçesinde, tarihi cami külliyesindeki bedesten üzerine yuva yapan leylekler mahalle sakinlerinin yani sira tarihi mekani ziyarete gelenlerin de ilgisini çekiyor.

Tarihi Bedesten Üzerine Yuva Yapan Leylekler Ilgi Odagi Haline Geldi
Içerisehir Mahallesi Beysehir Gölü kenarinda bulunan, 1299 yilinda yapilan Esrefoglu Süleymanbey Camii Külliyesi’nde yer alan tarihi bedestende yürütülen restore çalismalarinin ardindan kubbelerinin üzerine yuva yapan leylek ailesi mahallenin nese kaynagi haline geldi. Esrefoglu Camii ile birlikte 1299 yilinda tamamlanan muazzam kubbeleriyle dikkat çeken tarihi bedesten, Türk tas isçiliginin de nadide örneklerinden birisi olarak Anadolu’daki en eski bedestenler arasinda gösteriliyor. Tarihi bedestende geçtigimiz yil tamamlanan restore çalismalarinin ardindan kubbelerden birisinin üzerine yuva yaparak yerlesen leylek ailesi, mahalle sakinlerinin de ilgi odagi haline geldi. Bu yil ilkbahar mevsimi ile birlikte yöreye gelerek bedestendeki kubbe üzerine yerlesen leylek çiftinin Mayis aylarinda dünyaya gözlerini açan yavrulari da büyüyerek uçmaya basladi.

Ebeveynleri gibi önümüzdeki haftalarda yapacaklari büyük göçe hazirlanan ve yuvadan kisa mesafelerle kanat çirparak farkli noktalara konan yavrular, anne ve babalari tarafindan yuvaya tasinan yiyeceklerle besleniyor. Yavrular ebeveynlerine yuvaya geldigi esnada geriye dönerek yer açiyor. Ardindan anne ve baba leylek kursagindaki yiyecekle yavrularini besliyor. Günesin battigi anlarda konduklari direklerin üzerinde günbatimiyla kartpostallik görüntüler sergileyen leylekler, aksam saatlerinde havanin kararmaya baslamasiyla külliye alaninda yanan isiklandirma sistemiyle birlikte seyrine doyum olmayan görüntüler olusturuyor. Yanan isiklandirmayla birlikte leylekler aksam saatlerinde de izlenebilirken görenleri adeta mest ediyor.

Içerisehir Mahallesi sakinlerinden Seref Agatülek, yillardir Esrefoglu Camii’nin karsisinda ikamet ettigini, bedesten üzerinde yuva yapan bir leylegi görmedigini söyledi.

Tarihi bedestende baslatilan restore çalismalarinin geçen yil tamamlanmasinin ardindan kubbelerden birinin üzerine leylek ailesinin yuva yapmaya basladigini fark ettiklerini belirten Agatülek, ilkbahar ve yaz dönemini ise bu yuvada geçirmeye basladiklarini anlatti. Dünyaya gözlerini açan yavrularla birlikte yuvadaki leylek nüfusunun da arttigini, leyleklerin de hareket ve davranislariyla, beslenmeleri ve alandaki uçus talimleri esnasinda ilgi odagi haline gelmeye basladigini vurgulayan Agatülek, “Saniyorum farkli iki leylek de önümüzdeki seneye bu bedesten üzerine yuva yapma niyetinde, öyle gözlüyoruz. Tabii onlari korumak lazim, biz de elimizden geldigince korumaya çalisiyoruz” dedi.

Mahalle sakinlerinden Ahmet Çelik de, mahallede oturdugunu ve leyleklere komsu olmaktan mutlu oldugunu belirterek, “Kubbede baharin gelir, yazin yavrularlar. Sonra yavrularini uçururlar. Zamani geldi mi çeker giderler. Su anda yavrular uçmayi ögreniyor. 2 senedir burada yuva yapiyorlar. Tarihi Esrefoglu Camii Külliyesi’ne ayri bir güzellik kattilar. Tarihi camiyi ziyarete gelenlerin de ilgisini çekiyorlar. Çok sevimliler, mübarek hayvanlar. Tabii, gözümüzün önünde oldugu için bakariz, uçuslarini izleriz. Esrefoglu’nun eseri, yakisigi oldular. Daha bir güzellik verdiler buraya” ifadelerini kullandi.

Içerisehir Mahallesi’nde oturan Kemal Yalçin ise tarihi bedesten üzerinde ilk kez bir leylek yuvasi gördügünü belirterek, “Leylekler buraya geliyor, ondan sonra yumurtasi oluyor, daha sonra bülüç çikarip büyütüyorlar, uçuruyorlar. Ardindan diger memleketlere gidiyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA