Baskan Soyer Açiklamasi 'Izmir 2030'A Kadar Plastik Atiksiz Sehir Olacak'

WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atiksiz Sehirler Agi Üyesi Izmir’in pilot ilçesi Çesme’yi ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle düzenlenen etkinlikte Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir’in 2030 yilina kadar “plastik atiksiz sehir” olmak üzere atacagi adimlari içeren eylem planini açikladi.

Baskan Soyer Açiklamasi 'Izmir 2030'A Kadar Plastik Atiksiz Sehir Olacak'
WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çikan Blue Panda yelkenlisi, Italya’nin ardindan WWF Plastik Atiksiz Sehirler Agi üyesi Izmir’in pilot ilçesi Çesme’yi ziyaret etti. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in, 4 Ekim 2019’da, sehri ziyaret eden Blue Panda yelkenlisinde imzaladigi Niyet Beyani ile WWF’in dünya genelinde 36 ülkenin dahil oldugu Plastik Atiksiz Sehirler Agi’na Izmir de katilmisti. Böylelikle Izmir Nice’ten sonra Akdeniz’de 2030’a kadar dogaya karisan plastigini sifirlama sözü veren ikinci sehir olmustu. WWF-Türkiye ve Izmir Büyüksehir Belediyesi arasinda imzalanan protokolle Izmir’in Çesme ilçesi de, Temmuz 2022’ye kadar plastik kirliligini yüzde 30 azaltmayi taahhüt etti.

Blue Panda’nin ziyareti çerçevesinde Çesme’de düzenlenen lansmanda, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “plastik atiksiz sehir” hedefini hangi çalismalarla ve nasil gerçeklestirecegini içeren Eylem Plani’ni açikladi.

Açilis konusmasini WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Egemen’in yaptigi, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran’in ilçede sürdürdükleri çalismalar hakkinda bilgi verdigi bulusmada WWF-Türkiye (Dogal Hayati Koruma Vakfi) Genel Müdürü Asli Pasinli de plastik kirliligin vardigi boyutlari anlatti.

Tunç Soyer: “Dönüsüm Izmir’den basliyor”

Türkiye’de karbon nötr statüsüne sahip ilk otel grubu Alaçati The Stay Warehouse’un ev sahipligi yaptigi bulusmada açiklamalarda bulunan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir’de dogayla uyumlu bir yasam için çalistiklarini belirterek sunlari söyledi:

“Plastik Atiksiz Sehir Eylem Planimiz bu amacimizin temel bir parçasi. Iki yil önce WWF’in Plastik Atiksiz Sehirler Agi’nin üyesi olduk ve Izmir’i 2030 yilina kadar ‘atiksiz’ bir sehir haline getirmek için çalismalarimiza basladik. Bu çalismada pilot ilçemiz Çesme’de yapilan analizler sonucunda hazirlanan Eylem Plani çerçevesinde plastik atik miktarini belirgin oranda azalttik.” Türkiye’de ilk defa bir büyüksehir belediyesi olarak geri dönüsüm sektörüne yatirim yaptiklarini vurgulayan Soyer, sözlerine söyle devam etti: “IzDönüsüm Ambalaj Atigi Toplama ve Ayirma Tesisimizde günde 420 tona kadar ambalaj atigini ayristirarak geri dönüstürme kapasitesine sahibiz. Burada simdilik dört ilçemize, Buca, Karabaglar, Karsiyaka ve Narlidere’ye hizmet veriyoruz. Agustos ayi içerisinde bu dört ilçeye yerlestirecegimiz 800 geri dönüsüm kutusu Izmirlilere iki seçenek sunmamizi sagliyor Atiklari eskiden oldugu gibi çöpe atmak veya geri dönüsüm kutularimizla bulusturmak. Vatandaslarimiz sayet ikincisini tercih ederse, dogamiz ve toplum sagligi korunmus olacak. Ülke ekonomimiz büyüyecek. IzDönüsüm projesiyle sokak toplayicilarina da sadece is olanagi saglamiyoruz. Daha iyi ekonomik sartlar, kalitesi yüksek bir yasam ve saglikli is kosullari sunuyoruz. Tüm bu çalismalarin sonucunda geri dönüsüme gönderilen ambalaj atiklarinin oranini yüzde 12’den önce yüzde 20’ye, ardindan yüzde 40’a çikarmayi hedefliyoruz. Yüzde 20’lik bir geri dönüsüm oranini yakalamanin bile, 160 milyon liralik kazanç anlamina geldigini belirtmek isterim. Dönüsüm Izmir’den basliyor.”

Pasinli: “Her yil 20 milyon tondan fazla plastik atik denizlere karisiyor”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Asli Pasinli, 2019 yilindan bu yana Izmir Büyüksehir ve Çesme Belediyeleri’nin attiklari adimlar ve karsilastiklari zorluklara dikkat çekerek, “Plastik atik meselesi uzun ince bir yol. Alt yapi yatirimlari gerektiriyor ve zaman aliyor. Kararlilikla bu yatirimlarin devam etmesini ve Izmir’in plastik atiksiz sehir olma yolunda ortaya koydugu eylem planinin ivedilikle hayata geçmesini umuyoruz. Sorunun çözümü için hizla depozito gibi uygulamalara baslanmasini bekliyoruz” dedi.

Son 20 yilda plastik üretiminin büyük bir hizla arttigini vurgulayan Pasinli, her yil 20 milyon tondan fazla plastik atigin denizlere karistigini söyledi.

Pasinli, “Bize havamizi, suyumuzu ve topragimizi sunan dogamiz, plastik üretiminin artmasi sebebiyle, plastik kirliligi tehdidiyle karsi karsiya. 2002 ve 2016 yillari arasinda, önceki yillarin toplami kadar plastik üretildi. Plastik üretiminin 2040 yilina kadar 2 kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliginin ise 3 kat artmasi bekleniyor. Ancak aliskanliklarimizda yaptigimiz küçük degisikliklerle plastik atiksiz bir gelecek için adim atabiliriz” diye konustu.



Atilacak adimlardan bazilari sunlar:

"Belediye binalari ve etkinliklerinde plastik atiga yer yok

Geri dönüstürülemeyen atik miktarini ve sera gazi salim miktarini azaltmak için Izmir Büyüksehir Belediyesi, binalarinda ve isletmelerinde tek kullanimlik plastiklerin kullanimini yasaklama kararliligi gösterecek. Diger kuruluslari, isletmeler ve kurumlari da ayni seyi yapma yönünde tesvik edecek.

Belediye ve istiraki sirketlerin yönetimi altindaki kafeler ve restoranlar ile Belediye’nin destekledigi üretici pazarlari ve semt pazarlarinda, uygulanabilirlik çalismasi yapilarak mümkün olan durumlarda tek kullanimlik ürünler kaldirilacak.

Kurum bünyesindeki etkinlik, organizasyon ve fuarlarin mümkün oldugu durumlarda plastik atiksiz gerçeklestirilmesi saglanacak.

Plastik siselerden kaynaklanan çevresel kirliligin önlenmesi için halka açik içme suyu sunulacak, yeniden doldurma aglari gelistirilecek.

IBB ve bagli sirketlerinde plastik ürünlerin yerine kullanilabilecek alternatif materyal veya ürünlerin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaciyla tesvik, arastirma, yarisma, egitim programlari düzenlenecek.

Plastik ürünlerin yeniden kullanim firsatlarini degerlendirmek için yeniden kullanim merkezi ve yerel üreticiden alisveris yaparken yeniden doldurulabilir ürünler projesi arastirmasi yürütülecek.

Atiklarin kaynaginda ayri toplanmasini ve dogru depolama, geri dönüsüm merkezlerine iletilmesini saglamak için vatandasi tesvik edecek uygulamalar gelistirilecek. Sehir genelinde sosyal farkindalik kampanyalari düzenlenecek.

Çesme’de yürütülen ‘Zirai Ilaç Ambalajlarinin Ayri Toplanmasi Projesi’ il genelinde yayginlastirilacak.

Kurum bünyesindeki ürün ve hizmet satin alimlarinda döngüsel ekonomi uygulamalarini destekleyen iyilestirilmis plastik tüketim önlemlerinin tercih edilmesine yönelik yaklasim benimsenecek".

Izmir’in kumrusu plastik atiksiz servis edilecek

Etkinlikte, Izmir’in sembollerinden kumrunun plastik atiksiz servis edilmesi için de el sikisildi. WWF-Türkiye Genel Müdür Asli Pasinli’nin bir kumrunun servisi için kullanilan plastiklere dikkat çekmesinin ardindan Çesme Esnaf ve Sanatkârlar Odasi kumruyu plastik atiksiz servis etme taahhüdü verdi.

Oteller tek kullanimlik plastikleri azaltma sözü veriyor

Çesme Turistik Otelciler Birligi (ÇESTOB) ve Alaçati Turizm Dernegi (ATD)üyesi otellerin otellerin bir kismi da tek kullanimlik plastiklerini kullanimlarini azaltmayi taahhüt etti. Oteller ilk asamada daha önce kullandiklari sampuan, bakim ürünleri ambalajlari ve posetler vb. en az üç farkli tek kullanimlik plastigi kullanmayi birakacak.

WWF’in, Izmir’in pilot ilçesi Çesme’yi ziyaret eden Blue Panda yelkenlisi, 5 - 25 Agustos tarihleri arasinda Türkiye’de bulunacak. Çesme’den Kusadasi’na geçecek olan yelkenli, 8-12 Agustos tarihleri arasinda ise Çesme Marina’da ziyarete açik olacak.
Kaynak: İHA