Sovyetler Birligi'nin Son Lideri Mihail Gorbaçov Öldü

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi’nin son lideri Mihail Gorbaçov 91 yasinda tedavi gördügü hastanede hayatini kaybetti.

Sovyetler Birligi'nin Son Lideri Mihail Gorbaçov Öldü
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi’nin (SSCB) son devlet baskani Mihail Gorbaçov, Rusya’nin baskenti Moskova’daki tedavi gördügü hastanede yasamini yitirdi. Gorbaçov’un tedavi gördügü Moskova Merkez Klinik Hastanesi, "Mihail Sergeyeviç Gorbaçov ciddi ve uzun bir hastaliktan sonra bu aksam öldü" açiklamasiyla Gorbaçov’in ölümünü resmen duyurdu.

2 Mart 1931 yilinda Kuzey Kafkasya kentlerinden Stavropol’de dogan Mihail Gorbaçov, 1955 tarihinde Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bu sirada Genç Komünistler Birligi’nde görev aldi. 1971 yilinda Sovyetler Birligi Komünist Partisi Merkez Komite üyeligine seçildi. 1985’te Sovyetler Birligi Komünist Parti Genel Sekreteri oldu. Ekim 1988 tarihinde Sovyetler Birligi’nin liderligine seçilen Gorbaçov, 1991 yilinda Sovyetler Birligi’nin çöküsüyle de SSCB’nin son lideri olarak tarihe geçti. Gorbaçov 1990 yilinda Nobel Baris Ödülü’nün sahibi olurken Sovyetler Birligi döneminde dünyanin en büyük nükleer faciasi olarak kayitlara geçen Çernobil Nükleer faciasi döneminde de büyük sorumluluklar almisti.

Rusya Federasyonu’nun kurulusundan sonra da aktif siyasete devam eden Gorbaçov, 1996 yilindaki devlet baskanligi seçimlerine katildi.

10 adayin yaristigi seçimlerde ancak 7’nci olabilen Gorbaçov, 2001’de Rusya Birlesik Sosyal Demokrat Partisi’ni kurdu. 2004 yilina kadar parti baskanlik görevini sürdüren Gorbaçov daha sonra siyasi partinin örgütlenmesinde de görev aldi. Son yillarinda hastaliklarla bogusan Gorbaçov 30 Agustos 2022 tarihinde hastaliga bagli sebeplerden ötürü yasamini yitirdi.
Kaynak: İHA