Uzmanindan Yüz Felcine Karsi Öneriler

Yaz aylarinda siklikla yasanan yüz felci vakalari hakkinda açiklamalarda bulunan Nöroloji Uzmani Dr. Gülten Özdemir, “Yüz felci geçirmemek için özellikle yaz aylarinda direkt klimanin önünde uzun süre durulmamasi, terli terli çok soguk su ya da dondurma yenilmemesi, araç kullanirken camlarin karsilikli açik birakilmamasi, ya da karsilikli açik olan kapi ve pencere arasinda kalinmamasi öneriliyor” diye konustu.

Uzmanindan Yüz Felcine Karsi Öneriler
Yüz felci, “fasiyal sinir” olarak adlandirilan yüz sinirinin degisik nedenlere bagli etkilenmesi sonucu tek tarafli yüzün mimik kaybi olarak ifade ediliyor. Fasiyal sinir yüzün mimik hareketlerinin yapilmasinin yani sira konusma, yemek yeme, su içme, gülme, aglama hareketlerinde görevi olan kaslarin çalismasini ve ayrica göz yasi bezi, tükürük bezlerinin çalismasini ve dilin bir kisminin tat duyusunu sagliyor. Yüz felçleri hakkinda açiklamalarda bulunan Nöroloji Uzmani Dr. Gülten Özdemir, temelde iki yüz felci çesidi oldugunu söyleyerek, “Bunlar; periferik yüz felci ve santral yüz felcidir. Toplumda en sik bilineni bell palsi denen periferik fasiyal paralizidir” seklinde konustu.

Fasiyal sinir çekirdeginin beyin sapinda yer aldigini söyleyen Dr. Özdemir su ifadeleri kullandi:

“Beyin sapinda bulunan bu fasiyal çekirdegin üst kisminda olan; yani beyinle beyin sapi arasinda etkilenmelerde santral yüz felci ortaya çikar. Beyinle beyin sapi arasindaki yüz felci nedenleri nöroloji tarafindan incelenir ve tedavi edilir. Çekirdekte ve yüze gelene kadar devam eden sinir trasesi boyunca olan etkilenmelerde gelisen duruma ise periferik yüz felci denir. Her iki yüz felcinin meydana gelme nedeni ve klinik bulgulari birbirinden farklidir. Santral yüz felci nedenleri daha çok beyin damar tikanikliklari, beyin kanamalari, beyindeki bir enfeksiyon veya beyin tümörleridir. Periferik yüz felci ise yüzün bir tarafindaki kaslari yöneten sinirin felç olmasi ile o taraftaki kaslarin kuvvetsizligine bagli olarak ayni taraftaki kasini kaldiramama, gözünü kapatamama, agiz kösesinin saglam yüz tarafina dogru kaymasi ve tüm bu nedenlerle asimetrik yüz görünümüne neden olarak yüz ifadesinde ve mimik hareketlerde bozulma olmasidir. Ayrica tek gözde ve agizda kuruluk, bazi hastalarda tat duyusu bozuklugu ve nadiren seslerin asiri duyulmasi (hiperakuzi) de eklenebilir. Periferik yüz felci belirtileri saatler içinde ortaya çikabilir, felç baslamadan önce özellikle ayni taraf kulak arkasina yayilan agri sikayetleri de var olabilir. Bell palsinin nedeni genellikle ortaya konamaz ise de soguk alginligi ve viral etkenler en çok suçlanmaktadir.”

Yüz felcinin düsünüldügünden daha yaygin görülen bir bozukluk oldugunu belirten Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Nöroloji Uzmani Dr. Gülten Özdemir, “Sadece degisen çok sayida etiyolojiye sahiptir. En yaygin yüz felci nedenleri; bell palsi ve travma iken, tümörler ve konjenital anomaliler ise nadir nedenleri arasindadir” dedi.



“Cereyenda kalmayin”

“Periferik yüz felcinin kis aylarinda soguk havalarin etkisiyle arttigi daha çok viral enfeksiyonlarin neden oldugunu bildiren çalismalar vardir” diyen Dr. Özdemir, “Sicak yaz günlerinde ise açilan klimanin ve araba ile seyahat ederken açilan camdan yüzün sadece bir bölgesine yogunlasan soguk havanin ya da açik iki cam, kapi arasinda cereyanda kalmanin yüz felcine neden oldugu biliniyor” ifadelerini kullandi.

Yüz felcinin tedavisi

Yüz felcinin tedavisi hakkinda bilgilendiren Dr. Özdemir, “Yüz felci tedavisi, yaklasik bir aylik zaman dilimi içinde kortizon gibi ödem çözücü ilaçlarla ve viral enfeksiyon süphesi durumunda antiviral ilaçlarla, bakteriyal enfeksiyon süphesi durumunda antibiyotik tedavisi ve B vitamini takviyesi ile birlikte fizik tedaviye de baslanarak yüz felci tedavi edilmektedir. Gece yatarken yapay gözyasi damlalari ve göz bandi kullanmak kornea hasarini önlemede yaralidir. Ilaç tedavisi ile birlikte felçli tarafa masaj, sicak uygulamasi, yüz kaslarini çalistiracak egzersizler ve ayni tarafla sakiz çignemenin hastalarda rahatlamaya yol açmaktadir” dedi.

Yüz felci geçirmemek için özellikte yaz aylarinda direkt klimanin önünde uzun süre durulmamasi gerektiginin altini çizen Dr. Özdemir, “Terli terli çok soguk su ya da dondurma yenilmemesi, araç kullanirken camlarin karsilikli açik birakilmamasi, ya da karsilikli açik olan kapi ve pencere arasinda kalinmamasi, kis aylarinda soguk havalarda atki, kaskol bere kullanilmasi, bere ve atkinin özellikle kulaklari ve alini tam kapatmasi önerilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA