'Uçurumdaki Mescit' Ziyaretçilerini Hayran Birakiyor

Bayburt ile Çaykara arasindaki Soganli Daglari’nda, zirvenin dik yamaçlarindaki yalçin kayaliklar üzerinde insa edilen Kirklar Mescidi, doga tutkunlarinin ilgisini çekiyor.

'Uçurumdaki Mescit' Ziyaretçilerini Hayran Birakiyor
Dogu Karadeniz’de, Soganli Daglari’nin dik yamaçlarindaki yalçin kayaliklar üzerinde, deniz seviyesinden 3 bin 200 metre yükseklikte insa edilen Kirklar Mescidi, doga tutkunlarindan ilgi görüyor.

Bayburt ile Çaykara arasinda, Dogu Karadeniz Daglari üzerinde yer alan Soganli Daglari’nda, yöre halki tarafindan Kirklar Tepesi olarak bilinen, üç tarafi uçurum olan ve bölgeye hakim bir noktada insa edilen mescit, ziyaretçilerini, sisli bulutlarin "kah altinda kah üstünde" kalan essiz manzarasiyla agirliyor.

Yapim tarihi tam olarak bilinmeyen mescit, geçmis yillarda manevi yönlerini güçlendirmek isteyen kisilerce tercih edilirken, son yillarda dogayla iç içe vakit geçirmek isteyen kisilerin de ugrak yeri haline geldi.

Deniz seviyesinden 3 bin 200 metre yükseklikte bulunan ve araç yolu bulunmayan tepeye ulasim, ancak kayalik patikalardan yürüyerek mümkün oluyor.

Tepedeki taslarla insa edilen, daha sonra elden geçirilerek ahsap malzeme ile yenilenen mescitte, geceyi ibadetle geçirmek isteyen ve burada konaklayan kisiler için mutfak ve yatacak alanlar da bulunuyor.

Son yillarda sehir hayatindan, gürültüden, asiri kalabaliktan uzak ve tam anlamiyla dogayla iç içe vakit geçirmek isteyen doga tutkunlarinin ugrak yeri haline gelen mescitte, ziyaretçilerin duygularini paylasmasi için bir de defter yer aliyor.

Defterdeki ziyaretçi notlari arasinda bölgeyi dönem dönem Mehmetçik’in de ziyaret ettigi görülüyor.

“Karadeniz’de bundan daha yüksekte bir mescit bulunmuyor”

Denizden 3 bin 200 metre yükseklikte bulunan mescit yöre halki tarafindan kutsal olarak kabul ediliyor. Yöre halki tarafindan özellikle yaz aylarinda siklikla ziyaret edilerek ibadet yapilan bir yer olan Kirklar Dagi ve Mescidinin ismini ise yöredeki 40 ermis kisiden aldigi biliniyor. Ne zaman yapildigi bilinmeyen yillar boyunca restorasyonlarla ayakta tutulan ve etrafi taslarla çevrili olan mescidi özellikle manevi yönlerini kuvvetlendirmek isteyen kisiler ziyaret ediyor. Muhtesem doga manzarasi ile ziyaret edenleri büyüleyen Kirklar Mescidinin 3 tarafi uçurumla çevrili oldugu gözlenirken, caminin turizminde bölgenin önemli merkezlerinden birisi olmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA