UAEA Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali Kontrolden Çikti'

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA), Rus güçlerinin kontrolünde olan Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nin "kontrolden çiktigini" açikladi.

UAEA Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali Kontrolden Çikti'
Birlesmis Milletler’e (BM) bagli özerk bir uluslararasi örgüt olan Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA), Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinden bu yana Rusya’nin kontrolüne aldigi Zaporijya Nükleer Santrali’nin "kontrolden çiktigini" söyledi.

UAEA Baskani Rafael Grossi yaptigi açiklamada, "Zaporijya Nükleer Santrali kontrolden çikti. Nükleer güvenligin her ilkesi ihlal edildi" ifadelerini kullandi.

UAEA’nin tesisteki personelle iliskilerinin "düzensiz" oldugunu, ekipman ve yedek parça tedarikinin kesintiye ugradigini söyleyen Grossi, ayrica tesiste UAEA tarafindan denetlenmesi gereken çok sayida nükleer malzeme oldugunu belirtti.

Grossi, ekibinin son 2 aydir Zaporijya nükleer tesisini ziyaret etmeye hazir oldugunu ancak su ana kadar görevi yerine getiremediklerini aktarirken, kendisi ve ekibinin Zaporijya’ya ulasmak için korumaya ihtiyaç duydugunu söyledi.



Bunun, hem Rusya hem de Ukrayna’nin isbirligini gerektirdigini belirten Grossi, "Bu görevin devam etmesine izin vermeleri için her iki tarafa rica ediyorum" ifadelerini kullanarak, "Zaporijya halki, savasin nükleer bir trajediye yol açmasini önlemek için bize güveniyor" dedi.

Haziran ayinda Ukrayna yetkilileri, UAEA Baskani Grossi’yi planlanan teftis ziyaretinde yalan söylemekle suçlamis ve herhangi bir ziyaretin Rusya’nin oradaki varligini mesrulastiracagini ifade etmisti. Zaporijya bölgesindeki Rus yetkili Yevgeny Balitsky ise, Ukrayna kuvvetlerinin tesise saldirdigini ve bunun için Batili ülkeler tarafindan saglanan silahlari kullandigini aktarmis, Ruslarin nükleer tesisi korudugunu ve Ukraynalilarin ise saldirdigini göstermeye hazir olduklarini ifade etmisti.

Rusya marttan bu yana santrali kontrol ediyor

Avrupa’nin en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilariyla beraber, geçtigimiz mart ayinin basindan bu yana Rus kuvvetlerinin elinde bulunuyor. Rusya, isgalin ilk günlerinde santrale el koyarak, çevredeki binalari bombalamisti.
Kaynak: İHA