Mukteda Sadr'dan, Irak Meclisinin Feshedilmesi Ve Erken Seçim Çagrisi

Destekçilerinin Irak meclisini basmasinin ardindan ilk kez açiklama yapan Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, Irak meclisinin feshedilmesini ve erken seçime gidilmesi çagrisinda bulundu.

Mukteda Sadr'dan, Irak Meclisinin Feshedilmesi Ve Erken Seçim Çagrisi
Sadr Grubu’nun destekçilerinin Irak’in baskenti Bagdat’taki hükümet binalari ve yabanci misyon temsilciliklerinin bulundugu korunakli Yesil Bölge’de yer alan Irak meclisindeki isgali 30 Temmuz’dan bu yana sürüyor. Destekçilerinin Irak meclisini basmasinin ardindan ilk kez açiklama yapan Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, meclisin feshedilmesi ve erken genel seçime gidilmesi çagrisinda bulunarak, seçimlere katilip katilmayacagina iliskin henüz karar vermedigini belirtti.

Meclis baskininin amacinin iktidar mücadelesi olmadigini kaydeden Sadr, “Iktidar mücadelesi verdigimize dair propagandalar çikiyor bu kesinlikle dogru degil. Iktidar pesinde kosan 73 milletvekilini meclisten çekmezdi” dedi.

Ülkedeki krizi asmak için sunulan diyalog inisiyatiflerine deginen Sadr, Koordinasyon Grubu’nu kastederek ad vermeden “Onlarla diyalogun faydasi yok. Onlari denedik ve vatana zarardan baska bir sey vermediler” dedi.

Reform için fedakarlik gerektigini söyleyen Sadr, “Reform ugrunda sehadet için hazirim. Devrim Sadrli olarak basladi ve onlar halkin bir parçasidir. Hiçbir zaman kan dökülmesini istemedim ve istemeyecegim ancak reform kan ister” dedi.



Koordinasyon Grubu destekçileri Yesil Bölge’ye yürümüstü

Sadr Grubu’nun rakibi Koordinasyon Grubu’na bagli Mesruiyeti Destekleme ve Devlet Kurumlarini Koruma Koordinasyonu Komisyonu destekçileri ise, 1 Agustos’ta Bagdat’taki asma köprü yakinlarinda toplanmis ve Yesil Bölge’ye yürümüstü. Kalabalik grup, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi aleyhine slogan atarak geldigi Yesil Bölge’de güvenlik güçlerinin kurdugu beton bariyerlerin ilkini asmisti. Protestocularin Yesil Bölge’deki ikinci bariyerleri geçmeye çalismasi üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ile müdahale etmisti.

Sadr destekçileri iki kez meclisi basti

Sadr yanlilari, Sadr disindaki tüm Sii taraflari çatisi altinda toplayan ve eski Basbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulundugu Iran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Siya el-Sudani’yi basbakan adayi göstermesine itiraz etmis, yüzlerce Sadr Grubu destekçisi ilk olarak 27 Temmuz’da Yesil Bölge’ye girerek meclis binasini basmisti. Ardindan Sadr destekçileri yeniden toplanmis ve 30 Temmuz’da meclis binasini basarak isgal etmisti. Sadr destekçilerinin parlamento binasindaki isgali devam ediyor.
Kaynak: İHA