Kirgizistan Açiklamasi 'Tayvan Sorununda 'Tek Çin' Politikasini Destekliyoruz'

Kirgizistan Disisleri Bakanligi, ülkesinin Tayvan sorununda “Tek Çin” politikasini destekledigini açikladi.



ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine iliskin Kirgizistan Disisleri Bakanligi açiklama yapti. Açiklamada, Kirgizistan’in konuyla ilgili gelismeleri yakindan takip ettigi belirtilerek, Tayvan Bogazi’nda durumun tirmanmasini önlemek amaciyla bir an önce gerginligin azaltilmasi, sürdürülebilir baris ve istikrarin saglanmasindan umut edildigi kaydedildi. Açiklamada, “Kirgiz Cumhuriyeti, Tayvan sorunu ile ilgili tutumunun degismezligini ve tüm Kirgiz-Çin belgelerinde belirtilen ‘Tek Çin’ politikasini destekledigini teyit ediyor” denildi.

Pelosi’nin Tayvan ziyareti

Asya ziyaretine 1 Temmuz’da Singapur’dan baslayan Pelosi, Malezya’nin ardindan beraberindeki heyet ile birlikte dün yerel saatle 22.43’te Tayvan’in baskenti Taipei’ye gelmisti. Pelosi’yi Songshan Havaalani’nda Tayvan Disisleri Bakani Joseph Wu, Taipei’de bulunan Amerikan Enstitüsü Baskani Sandra Oudkirk ve diger yetkililer karsilamisti. Pelosi bugün ise Tayvan Lideri Tsai Ying Wen ile bir araya gelmis, Ying, Pelosi’ye "Ugurlu Bulutlar Düzeni" adi verilen seref madalyasini takmisti. Ögle saatlerinde ise Pelosi, Tayvan’dan ayrilmisti. Öte yandan Pelosi, en son 1997’de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Baskani Newt Gingrich tarafindan ziyaret edilen Tayvan’a seyahat eden en üst düzey ABD’li yetkili oldu.

Pelosi’nin Tayvan ziyareti Çin tarafindan büyük bir tepkiyle karsilanirken, Çin ordusu 4-7 Agustos tarihleri arasinda belirledigi 6 bölgede gerçek mermilerin kullanilacagi askeri tatbikatlar yapacagi açiklanmisti. Ayrica Çin, bugün itibariyle Tayvan’dan turunçgiller ve iki çesit balik ithalatini kestigini duyurmustu.

Çin-ABD arasindaki Tayvan krizi

Çin yönetimi, Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu savunurken, Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu belirtiyor. ABD ise Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarini güçlendirmeye çalisirken, Çin yönetimi ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "adaya bagimsizlik konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor.
Kaynak: İHA