Yalova'da Sehre Inen Vahsi Yörük Hayvanlari Film Gibi Operasyonlarla Yakalaniyor

Yalova’nin Termal ilçesindeki ormanda popülasyonlari hizli bir sekilde artarak basibos kalan Yörük büyükbas hayvanlari film sahnelerini aratmayan operasyonlarla yakalaniyor.

Yalova'da Sehre Inen Vahsi Yörük Hayvanlari Film Gibi Operasyonlarla Yakalaniyor
1800’lü yillarda Termal ilçesine gelerek ormanlik alana yerlesen Yörükler, yanlarinda ‘boz irk’ cinsi büyükbas hayvanlari da getirmislerdi. Yillar içinde ormanda popülasyonlari artan hayvanlarinin bir çogu basi bos kaldi. Yemek bulmak için Termal merkeze inmeye baslayan hayvanlar çiftçilerin yani sira bölge esnafina da zarar vermeye basladi.

1994’ten bu yana bir türlü çözüme kavusturulamayan sikintiya Termal Kaymakamligi el atti. Sorunun çözümü için büyük çaba gösteren Kaymakam Vekili Soner Erol, Yörüklerle anlasma sagladi. Anlasma geregi ekipler ilçedeki basibos büyükbas hayvanlari bayiltici igne vurarak yakalamaya basladi.

Ormanda vahsilesen hayvanlari yakalama operasyonlari ise filmleri aratmiyor. Yakalanan hayvanlar satisa sunulurken elde edilen gelirle çiftçinin zarari ödeniyor, kalan kisim ise Yörük ailelerinin banka hesaplarina yatiriliyor.

150 yakin basibos Yörük hayvani var

Kaymakam Erol, konuyla ilgili çok sayida sikayetin uzun yillardir devam ettigini söyledi.

Yörük ailelerinin kontrolünden çikan hayvanlarin sürüler olusturdugunu anlatan Erol, söyle konustu:

“Ilçe merkezinde 150’ye yakin basibos Yörük hayvani var. Biz bu hayvanlarin gerek çiftçilerimize gerek buradaki kültür varliklarina gerekse isletmelerimize, esnafimiza vermis oldugu zararin önüne geçebilmek adina bir takim adimlar attik. Ilk olarak Yörük ailelerimizden yazili beyan almak suretiyle kaymakamlik makamimizi hakem tayin etmelerini istedik. Yörük ailelerinin muvafakatleri neticesinde Kiymet Takdir Komisyonu kurup hayvanlarin piyasa degerini belirledik. Akabinde de bir Satis Komisyonu kurarak hayvanlarin pazara ulastirilmasini sagladik. Bu hayvanlarin satisindan elde edilmis gelirlerle Çiftçi Koruma Kanunu çerçevesinde çiftçilerimizin zararlarini giderdik. Akabinde de kalan parayi Yörük hanesindeki vatandaslarimiz adina açilmis hesaplara yatirmak suretiyle bu meseleyi çözdük.”

70 hayvan yakalandi

Erol, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Termal Belediyesi Zabita Müdürlügü’nden ekipleri yani sira tecrübeli vatandaslardan olusan ekiplerin sahada hayvanlari yakalamak için çalisma yürüttügünü söyledi.

Hayvanlarin vahsi olmasi nedeniyle yakalamanin da zorluguna dikkati çeken Erol söyle konustu:

“Su ana kadar 70 büyükbas hayvani bu sekilde yakalamis durumdayiz. Çok az bir hayvan kaldi. Dilerim bu meseleyi tamamen halledecegiz, kökünden çözecegiz Insallah. Bu hayvanlar bildigimiz besi inekleri türündeki degil maalesef. Dogal sartlarda kendi basina çogaldigi için vahsi pratikler sergiliyorlar. Örnegin bu hayvanlar dagda, bayirda yaban hayvanlariyla karsilasiyorlar yavrularini, kendi canlarini korumak için vahsilesmis durumdalar. Yanlarina insan yaklastirmiyorlar. Her sürüde erkek ya da disi lider oluyor. Hayvanlar liderin komutlarina göre hareket ediyorlar. Liderleri takip ediyorlar. Bizim de öncelikli hedefimiz bu lider hayvanlar. Lider hayvani zapt ettigimiz zaman sürüyü de kontrol altina alabiliyoruz.”

Erol, ormanlarda sürekli hareket halinde olan hayvanlarin etlerinin sertligi nedeniyle piyasasinin düsük olduguna dikkati çekti.

Yörük hayvanlari nedeniyle bahçesinin zarar gördügünü anlatan vatandas Musa Atik ise kaymakamligin çalismasindan memnun olduklarini söyledi.



3 Yörük aileden 9 bireyin bulundugu Termal daglarinda yasayan Hanife Yurt, ilçe halkinin büyükbas hayvanlardan sikayetçi oldugu için kaymakamlik araciligiyla hayvanlarinin satildigini söyledi.

Kaynak: İHA