Milli SIHA Bayraktar TB2, 500 Bin Uçus Saatini Tamamladi

Türkiye’nin ilk milli ve özgün SIHA’si Bayraktar TB2, 500 bin uçus saatini basariyla tamamlayarak Türk havacilik tarihinde yeni bir rekora imza atti.

Milli SIHA Bayraktar TB2, 500 Bin Uçus Saatini Tamamladi
Milli SIHA (Silahli Insansiz Hava Araci) Bayraktar TB2 önemli bir kilometre tasini daha geride birakti. Türk havacilik tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SIHA Sistemi, 500 bin uçus saatini basariyla tamamladi. Böylece Bayraktar TB2 SIHA gökyüzünde yarim milyon saati asarak en uzun süre görev yapan milli hava araci oldu.

2014’te envantere girdi

Türkiye’nin milli SIHA sistemlerini üreten Baykar tarafindan gelistirilen, teknik özellikleri ve katildigi operasyonlar degerlendirildiginde kendi sinifinda dünyanin en iyisi olarak gösterilen milli SIHA Bayraktar TB2, 2014 yilinda Türk Silahli Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandirilan insansiz hava araci su anda TSK, Jandarma Genel Komutanligi, Emniyet Genel Müdürlügü ve MIT tarafindan operasyonel olarak kullaniliyor. Bayraktar TB2 SIHA, güvenlik güçleri tarafindan 2014’ten beri yurt içinde ve sinir ötesinde terörle mücadelede etkin olarak görev yapiyor.

23 ülkeye ihracat

Türkiye’nin dünyaya ihraç ettigi ilk SIHA platformu olan Bayraktar TB2’ler, dünya havacilik ve savunma sektörü tarafindan ilgiyle takip ediliyor. Aralarinda Ukrayna, Katar, Azerbaycan ve Polonya’nin da bulundugu 23 ülke ile ihracat sözlesmesi imzalandi. 2021’de 664 milyon dolarlik S/IHA sistemi ihracati gerçeklestiren Baykar, Türkiye Ihracatçilar Meclisi tarafindan açiklanan verilere göre savunma ve havacilik alaninda en çok ihracat yapan firma oldu. Baykar hâlihazirda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde ediyor. Milli SIHA Bayraktar TB2’ye ilgi duyan çok sayida ülke ile görüsmeler devam ediyor.

NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk SIHA ihracati

Türk havacilik tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SIHA’lar, bu yil Polonya semalarinda da uçacak. Böylece Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birligi (AB) üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SIHA (Silahli Insansiz Hava Araci) ihraç etmis olacak.

Yardim kampanyalari baslatildi

Bayraktar TB2 SIHA’lar, Rusya ile Ukrayna arasinda süren savasta Ukrayna Ordusu tarafindan savunma amaciyla aktif olarak kullaniliyor. Bayraktar TB2’leri satin alarak Ukrayna Ordusu’na bagislamak için Litvanya, Ukrayna, Polonya, Letonya, Norveç ve Kanada’da halk tarafindan yardim kampanyalari düzenleniyor. Baykar, Litvanya, Ukrayna ve Polonya’da düzenlenen kampanyalardan toplanan bagisi kabul etmeyerek Bayraktar TB2 SIHA satin almak amaciyla toplanan yardimi Ukrayna halkinin insani ihtiyaçlarinin karsilanmasi için bagisladi.

Yerlilik orani rekor düzeyde

2000’li yillarin basindan itibaren insansiz hava araçlari alaninda en büyük katma deger olan yazilim ve donanim sistemlerini Türk mühendislerinden olusan ekibiyle milli ve özgün olarak gelistiren Baykar, 13 farkli disiplindeki mühendislik gücüyle alaninda dünyanin lider teknoloji firmalarindan biri olarak gösteriliyor. Tüm kritik aksami, tasarim ve yazilimlari Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB2 SIHA’lar, dünyada rekor sayilacak düzeyde yüzde 93’lük bir yerli sanayi katilimiyla Istanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor.

Rekorlarin sahibi

Bayraktar TB2 SIHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te katildigi demo uçusunda yüksek sicaklik ve kum firtinasi gibi zorlu cografi ve iklim sartlarinda tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekor kirdi. Milli SIHA’lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabag’da karsilastigi çöl sicagi, dondurucu soguk, kar ve firtina gibi tüm olumsuz hava sartlarinda görev yapmaya devam ediyor. Türk havacilik tarihinde taktik sinifta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalis süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kiran milli SIHA, 500 bin saatlik uçusla birlikte Türk havacilik tarihine geçti. Milli SIHA en uzun süre basariyla Türkiye’ye hizmet eden hava araci unvanini da elinde bulunduruyor.

Zeytin Dali Harekâti’na damgasini vurdu

Milli SIHA Bayraktar TB2, TSK tarafindan sinir içi ve ötesinde gerçeklestirilen Hendek, Firat Kalkani ve Zeytin Dali harekâtlarinda aktif olarak rol aldi. Savunma uzmanlari harekâtlarin beklenenden çok daha kisa sürede sona ermesini ve daha az kayip yasanmasinda en önemli etkenlerden birinin milli SIHA’lar oldugunu belirtti.

Bayraktar TB2 SIHA sistemleri özellikle Afrin’de düzenlenen Zeytin Dali Harekati çerçevesinde gerçeklestirilen tüm uçuslarinin yüzde 90’indan fazlasini yaparak, 5 bin 300 saat uçusla adeta harekata damgasini vurdu.

Mavi Vatan’i gözlüyor

Terör örgütüne yönelik Pençe ve Kiran gibi birçok operasyonda görev yapan Bayraktar TB2 SIHA’lar, bölücü terör örgütünün sözde yöneticilerine yapilan operasyonlarda da önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor. Milli SIHA’lar bu görevlerinin yani sira Mavi Vatan’in korunmasinda da görev aliyor. Bu çerçevede Dogu Akdeniz’de görev yapan sondaj gemilerimize de güvenlik için havadan refakat ediyor. Yine ayni görevler için KKTC’de konuslandirilmak üzere 16 Aralik 2019’da Dalaman Deniz Hava Üs Komutanligindan kalkarak Geçitkale Havaalanina inen Bayraktar TB2 SIHA tarihi bir uçusa imza atmisti.

Depremlerde de görev yapiyor

Bayraktar TB2 SIHA’lar 24 Ocak 2020’de meydana gelen Elazig Sivrice merkezli 6,8 büyüklügündeki depremin ardindan 25 dakika gibi çok kisa bir sürede bölgeye intikal ederek ulasimin zor saglandigi noktalardan Ankara’ya ve deprem olan illerin komuta merkezlerine anlik görüntü ve bilgi aktardi. Bayraktar TB2 SIHA’lar arama ve kurtarma çalismalarina gökyüzünden destek vermenin yani sira deprem sonrasi olusan yogun araç trafiginin kontrol edilmesi ve gelecek yardimlarin aksamadan devami için de görev yapiyor.

Göçmenlerin kurtarilmasinda rol aliyor

Bayraktar TB2’ler, Ege ve Akdeniz’de devam eden düzensiz göç hareketlerini gökyüzünden takip ederek birçok düzensiz göçmenin hayatinin kurtarilmasi ve dünyanin gündeminden düsmeyen geri itmeler gibi insan haklari ihlallerinin belgelenmesine de önemli katki sagliyor.

Uludag’da kaybolan turisti buldu

Bayraktar TB2 SIHA’lar ayni zamanda dogada gerçeklestirilen arama kurtarma faaliyetlerinde de etkin olarak görev yapiyor. 31 Aralik 2021 günü Bursa Uludag’da yürüyüse çikan ve hava sartlarinin kötülesmesi üzerine kaybolan Danimarka uyruklu Yusuf Sepehizade’nin bulunmasinda da rol aldi. Hava kosullarinin agirlasmasi nedeniyle bölgedeki ekipler tarafindan ulasilamayan Danimarkali turistin yeri, Aydin’dan havalanan Jandarma Genel Komutanligi’na ait Bayraktar TB2 SIHA tarafindan tespit edildi. Kayip turist bulundugu yerin gökyüzünden tespit edilmesinin ardindan bölgedeki ekipler tarafindan kurtarildi.

Orman yanginlarini tespit

Bayraktar TB2 IHA’lar güvenlik ve insani yardim görevlerinin yani sira orman yanginlariyla mücadelede de önemli bir rol üstleniyor. Orman Genel Müdürlügü (OGM) ile yapilan isbirligiyle Bayraktar TB2 IHA’lar, 2020 yilindan itibaren orman yanginlarinin erken tespiti ve söndürme çalismalarinin verimli yönetilmesinde de etkin görev aliyor. Bu sayede Avrupa’da ilk kez yüksek teknolojiye sahip IHA’lar orman yanginlariyla mücadelede kullaniliyor. Türkiye’nin orman yanginlariyla mücadelede izledigi öncü ve yenilikçi çözüm 2021 ve 2022’de büyüyerek devam ediyor. OGM’nin belirledigi merkezlerde konuslanan Bayraktar TB2 IHA’lar, Baykar’in uzman ekibinin koordinasyonunda görev yapiyor. Baykar’in gelistirdigi yazilim ve kurdugu teknolojik altyapi ile görev yapan Bayraktar TB2’ler, tek seferde 400 km’lik alani termal kamera vasitasiyla tarayabiliyor ve 185 kilometre kadar uzakliktaki yanginlari baslangiç asamasinda tespit edebiliyor. Bayraktar TB2 IHA’lar, 2021 yilinda 267 orman yanginin tespiti ve söndürülmesinde aktif olarak rol aldi. Milli IHA’lar bu yil 21 Agustos 2022 tarihine kadar OGM verilerine göre 244 orman yangininin ilk anda tespiti ve söndürme faaliyetlinde görev yapti.

Dünyada hayranlik uyandirdi

Baris Pinari Harekâti’nda Türk Silahli Kuvvetlerinin kesif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artirarak basariya ulasilmasina katki saglayan Bayraktar TB2 SIHA’lar ayni zamanda harekât boyunca birçok hedefi basariyla imha etti. Bahar Kalkani Harekâti’nda ise ilk defa filolar halinde uçarak birçok zirhli araç, obüs, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve hava savunma sistemini imha etti. Bayraktar TB2 SIHA dünyada ilk defa muharebe sahasinda birincil unsur olarak SIHA’larin kullanildigi Bahar Kalkani Harekâti’na katilan hava araçlarinin yaptigi tüm sortilerin yüzde 80’ini gerçeklestirdi. Suriye’nin Idlib bölgesinde düzenlenen harekât çerçevesinde her türlü elektronik harbe ragmen basariyla görev yapan Bayraktar TB2 SIHA’lar, 2 bin saatin üzerinde uçtu. Bayraktar TB2 SIHA’larin dünya muharebe tarihinde ilk kez filolar halinde uçarak harekâtta etkin görev yapmasi dünya basininda büyük yanki uyandirdi.

Karabag’in kurtarilmasinda önemli rol üstlendi

Bayraktar TB2 SIHA’lar kardes ülke Azerbaycan’in yaklasik 30 yildir devam eden Karabag isgalini sonlandirmasinda da önemli bir rol üstlendi. Azerbaycan, Ermenistan’in isgali altindaki Daglik Karabag’a yönelik olarak 27 Eylül 2020 tarihinde bir askeri harekât baslatti. Harekâtin baslangicindan 44 gün sonra, 10 Kasim 2020 tarihinde Azerbaycan Ordusu, Ermenistan’in isgalini sonlandirarak Daglik Karabag’i kontrol altina aldi. Ermenistan’a yönelik harekât esnasinda Azerbaycan Ordusu, Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB2 SIHA’lari tüm cephe hattinda kullandi. Savunma analistleri tarafindan teyit edilen çalismalara göre Bayraktar TB2 SIHA’lar ile Ermenistan Ordusu’na ait birçok hava savunma sistemi, radar sistemi, tank, zirhli araç, kamyon, cephanelik, mevzi ve birlik imha edildi. Azerbaycan Ordusu’nun dünyayi sasirtan bu basarisi dünya medyasi ve savunma uzmanlari tarafindan Türk SIHA’larinin harp tarihini degistirerek oyun kurucu bir güce ulastigi seklinde yorumlandi.
Kaynak: İHA