Edirne Selimiye Camii'nde Restorasyon Çalismalari Sürüyor

Edirne’de 1568 yilinda Mimar Sinan’in 90 yasindayken yapimina basladigi ve 7 yil süren çalismalarin ardindan 1575 yilinda ibadete açilan Selimiye Camii’nde restorasyon çalismalari sürüyor.

Edirne Selimiye Camii'nde Restorasyon Çalismalari Sürüyor
Yaklasik 40 ay sürecek restorasyon çalismalari boyunca cami ibadete ve ziyarete açik olacak. Caminin cam ve ahsap pencereleri tamamen yenilenecek, kalem islerindeki bozulmalar da restorasyon çalismalariyla giderilecek.

Yüklenici firmanin ihaleyi kazanmasinin ardindan geçtigimiz aylarda restorasyon çalismalarina baslanan Selimiye Camii’nde, kalem islerindeki bozulmalar restore edildi. Bir diger yandan da minarelerde hummali restorasyon çalismalari gerçeklestiriliyor.

Minarelere kurulan iskelelerde, isçiler restorasyon çalismalarini tarihi yapinin aslina uygun sekilde gerçeklestiriyor. Kubbeler, minareler, kapilar, kalem isçiligi gibi birçok alanda çalismalar devam ediyor. Tüm imalat ve restorasyon çalismalari aslina uygun yapiliyor.

Ihtisamiyla ziyaretçilerin begenisini toplayan ve sehre giris yapildiginda her taraftan görülen 447 yillik Selimiye Camii, restorasyonunun tamamlanmasiyla en az 100 yil daha, saglam, diri ve canli sekilde ziyaretçilere kendisini gösterecek.

Edirne’de bulunan tarihi yerleri gezmek için sehir disindan geldigini söyleyen Hasan Demir, tarihi eserlere sahip çikilmasinin çok mutluluk verici oldugunu belirtti.

Bir baska vatandas Kamil Karaatli da, restorasyon çalismalarinin kültürel olarak çok önemli oldugunu vurguladi. Karaatli, Restorasyon çalismalariyla birlikte çok uzun süre daha ziyaretçi agirlanacak. Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz” dedi.

Ilhan Yirmibesler ise restorasyon çalismalarini özlemle beklediklerini ve mutluluk duyduklarini anlatti.
Kaynak: İHA