Bypass Olmak Mi Olmamak Mi Riskli?

Özel Ümit Batikent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Burak Erdolu, koroner bypass ameliyatinin hangi durumlarda yapilmasi gerektigini ve ameliyatin etkilerini anlatti.

Bypass Olmak Mi Olmamak Mi Riskli?
Koroner arter bypass ameliyatinin kalbi besleyen damarlarin zaman içinde daralmasi ya da tamamen tikanmasi durumunda yapildigini aktaran Doç. Dr. Burak Erdolu, ameliyat ile tikanan damara yeni bir damar ilave edilerek, kan akimina yeni bir yol açmasini ve böylece kalbin, ihtiyaci olan kani bu yeni damar araciligi ile alarak, uygun sekilde çalismasina devam edebilmesini sagladiklarini anlatti. Dr. Erdolu, son yapilan çalismalara göre, bypassin diger yöntemlere göre çok daha yüksek basari orani oldugu kaydetti.



Bypass olmak mi olmamak mi riskli?

Kimler bypass ameliyati olabilir, sorusunu yanitlayan Doç. Dr. Erdolu, “Kisinin tikali damarlari stent ile açilmaya uygun degilse bypass gündeme gelir. Ailede kalp hastaligi olmasi, sigara içilmesi, fazla kilo, seker hastaligi, hipertansiyon, hiperlipidemi (yüksek kolestetol) hastalari kalp damar hastaliklari bakimindan yüksek risk grubundadirlar. Anjiyo ile yapilan görüntüleme sonrasinda tikali damarlarin durumu, ameliyat konusunda karar vermemizi saglar. Bypass ameliyati sonrasi komplikasyon görülme orani yüzde1-1,5 arasindadir genel olarak. Hastaya özel risk durumu artabilir, ameliyatin riski mi, yoksa ameliyat olmamanin riski mi daha yüksek önce bunu degerlendiririz ve buna göre karar veririz.” seklinde konustu.



Ameliyat öncesi

Ameliyat öncesi hazirliklar hakkinda da bilgi veren Doç. Dr. Erdolu, “Hastaya bir nevi check-up yapilarak diger organlarin ve kalbin durumuna bakilir. Ameliyat süreci servis, ameliyathane ve yogun bakim ekibinin de hasta takibine dogrudan dâhil oldugu en az 10 kisilik bir ekip isidir. Standart bypass yönteminde; gögüs kemigi kesilerek islem yapilir, hastanin yine kendi vücudundan alinan damarlarla tikanmis ve kan akisini saglamayan damarlar yerine dikilir. Tüm hastalari en az 1 gece yogun bakimda tutariz.” dedi.

Ameliyat süresinin, tikali damar durumuna göre; 2-3 saat arasinda degistigini aktaran Dr. Erdolu, “Ameliyat öncesinde hastanede 1 gün kalan hasta, ameliyat sonrasinda en az 1 gece yogun bakimda kalir. Daha sonrasinda da hastanin 2,3 gün daha hastanede kalmasini ve takip etmeyi istiyoruz.” diye konustu.



Bypass sonrasi tembellik yapilmamali

Bypass sonrasinda hastanin solunum cihazindan ayrilmasinin ardindan hastayi öksürterek, bazi cihazlara üfleterek akciger kapasitesini arttirmaya çalistiklarini ifade eden Dr. Burak Erdolu, ameliyat sonrasi için sunlari söyledi:

“Erken dönemde hastanin tembellik yapmamasini, sürekli uyumamasini isteriz, böylece akciger kapasitesini arttirmayi, eski haline döndürmeyi amaçlariz. Bypass hastalari bilsin ki; her gün bir öncekinden daha iyi olacaktir. Hasta ilk 1 ay en çok gögüs kemigine dikkat etmeli, çünkü bu kemik ameliyat sirasinda ortadan ikiye kesiliyor ve çelik tellerle dikiliyor, iyilesme süresince sirt üstü yatmalarini istiyoruz, 1 aydan sonra ise her sey yolundaysa hasta günlük rutinine dönebilir. Kalp damar cerrahisi bir ekip isidir, ilk 24 saat en ufak bir hatayi dahi kaldirmaz, özellikle yogun bakim hemsirelerinin de çok dikkatli ve tecrübeli olmasi gerekir.”

Kapali bypass

Kapali bypass ameliyatlari hakkinda da bilgi veren Dr. Erdolu, söyle konustu:

“Kapali bypass ameliyatlari, minimal bir kesi ile (yaklasik 7 cm) yapilan bypass ameliyatlaridir, bu ameliyatlar bazen çalisan kalpte de yapilabilir. Cerrah için daha zorlu ve uzmanlik isteyen bir cerrahi uygulama olmasina karsin, yöntemin hasta için avantajlari çoktur. Uygun olan hastalarda ve tecrübeli merkezlerde yapilmalidir, minimal kesi ile yapilan bu ameliyatlarda gögüs kemigi kesilmedigi için iyilesme daha hizli, agri orani da daha azdir.”

Damar sagligi için bunlara dikkat!

Son olarak damar sagligi için önerilerde bulunan Doç. Dr. Burak Erdolu, “Otururken uzun süre bacaklarimiz hareketsiz kalmamali, geriye dogru kivrilmamalidir. Damar sagligi açisindan kisi gün içerisinde yürüyüs yapilmalidir. Kisi kiloluysa düzenli beslenme ile kilo vermeli, sekerli ve yagli gidalardan uzak durmalidir. Sigara içilmemeli, strese dikkat edilmeli ve yilda 2 kez damar sagligi kontrollerini yaptirmalidir.”
Kaynak: İHA