Roman Soykirimi Yil Dönümü Ayasofya-I Kebir Camii'nde Kilinan Sabah Namazi Ile Anildi

Roman soykirimi “Porajmos”u anmak amaciyla Türkiye’nin çesitli bölgelerindeki Roman konfederasyonu temsilcileri sabah namazinda Ayasofya-i Kebir Camii’nde bulustu. Namazdan sonra Romanlar Konfederasyonu Baskani Çokyasar, “Soykirimlari hatirlatmazsak bu tekrarlanir” seklinde açiklamada bulundu.

Roman Soykirimi Yil Dönümü Ayasofya-I Kebir Camii'nde Kilinan Sabah Namazi Ile Anildi
2 Agustos 1944’te Auschwitz kampinda öldürülen Romanlari anmak için Türkiye’nin çesitli bölgelerindeki Roman konfederasyonu temsilcileri sabah namazinda Ayasofya-i Kebir Camii’nde bulustu.

Sabah namazini kildiktan sonra basin açiklamasi yapan Romanlar Konfederasyonu Baskani Ahmet Çokyasar, “Bugün 2 Agustos Dünya Roman Soykirimi anma günü. 1940-1944 yillari arasinda 2’nci Dünya Savasi’nda Nazi Almanya’sinin o dönem 500 bin ile 800 bin kisinin katledildigi soykirimdan bahsediyoruz. Maalesef uzun yillar bu soykirimin kimse farkinda olmadi. Çok da dünyanin gündemine gelmedi. Bunu gündeme getirmek amaciyla biz de Türkiye’de yasayan Roman Konfederasyonu olarak, Roman Müslüman vatandasi olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olarak bunu gündeme getirmek istedik. Bunu dünyada ses getirebilmesi adina Ayasofya’da bir sabah namaziyla hem vatandaslarimiza dua ettik hem onlari andik hem de üzüntülerimizi ifade ettik” seklinde konustu.

“Düsünsenize dünyanin ortasinda 500 bin ila 800 bin arasinda resmi kayitlarda soykirim var ve dünya bu konuya maalesef sahip çikmiyor”

Yapilan soykirima dünyanin sahip çikmadigini belirten Çokyasar, “Çünkü gerçekten bunu anlatmakta güçlük çekiyorum. Düsünsenize dünyanin ortasinda 500 bin ila 800 bin arasinda resmi kayitlarda soykirim var ve dünya bu konuya maalesef sahip çikmiyor. Bizler de Türkiye’de yasayan Roman vatandaslari olarak, Müslüman Roman vatandaslari olarak dünyadaki bütün soykirimlari kinamak adina kime yapilirsa yapilsin soykirim çok çirkin ve kötü bir seydir” diye belirtti.

“Soykirimlari hatirlatmazsak bu tekrarlanir”

Soykirimlari hatirlatmamiz gerekiyor diyen Çokyasar, “Aliye Izzet Begoviç’in çok güzel bir sözü var bunu herkes bilir, ’Soykirimlari hatirlatmazsak bu tekrarlanir’ hatirlatmak zorundayiz. Soykirimlari unutmamak adina bizler de bugün Türkiye’mizdeki birçok ilimizden gelen dernek baskanlarimiz ve temsilcilerimizle beraber bugün burada sabah namazi bulusmasini gerçeklestirdik” dedi.

Kaynak: İHA