Saglik Bakani Koca Açiklamasi 'Asistan Arkadaslarimizin Nöbet Sayilari Yeni Yönetmelikte Sekizi Asmayacak'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Önümüzdeki dönemde asistan arkadaslarimizin nöbet sayilari yeni yönetmelikte sekizi asmayacak. Asma durumunda, ilgili klinikle ilgili yaptirimlar yönetmelikte geliyor” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Adalet ve Kalkinma Partisi’nin (AK Parti) 21’inci kurulus yil dönümü programinda gazetecilerin sorularini yanitladi. Asistanlarin durumlari ve atilan adimlarin sorulmasi üzerine yanit veren Bakan Koca, “Sistemin yükünü çekenler asistan arkadaslarimiz. Yeni dönemde asistan arkadaslarimiza pozitif ayrimcilik yaptik ve yapmaya devam ediyoruz. Sekiz nöbetten fazla olmayacak. Sekiz nöbete indirdik, haftaya yönetmelik yayinlaniyor” ifadelerini kullandi.

“Meclis açildiginda, meclisin iradesi en erken dönemde devreye girecek”

Asistanlar ile ilgili atilan adimlari detaylandiran Bakan Koca, “Biliyorsunuz egitim arastirma hastanelerimizde, üniversite hastanelerimizde özellikle sistemin yükünü tasiyan asistan arkadaslarimiz. Ve ayrica intern arkadaslarimiz. Intern arkadaslarimizla ilgili Sayin Cumhurbaskanimizin müjdesi olmustu kabine sonrasi ve bundan böyle intern yani son siniflarinda asgari ücret kadar bir ücret müjdesi olmustu. Bununla ilgili de bakiyorum özellikle intern arkadaslarimiz ‘niye halen bu bize ödenmiyor’ diyor. Bildiginiz gibi bu, kanunla olan bir durum. Yani internlere verilecek olan bu ücretin degisikligi kanunla mümkün. Meclis tatilde oldugunda, iradesi nasil devreye girecek? Meclis açildiginda, meclisin iradesi en erken dönemde devreye girecek” açiklamasinda bulundu.

“Asistan arkadaslarimizin nöbet sayilari yeni yönetmelikte sekizi asmayacak”

Sistemin yükünü tasiyanlarin asistanlar oldugunu belirten Bakan Koca, “Asistan arkadaslarimizin bu dönemde taban ücretlerini önemli oranda farklilastirdik ama uygulamada da asistan arkadaslarimizin hem katsayilarini hem de ortalamadan, kliniklerin farkliliklarini daha fazla karsilik bulmalarinin hem de mesai sonrasi çalismalarinin önünü açtik. Önümüzdeki dönemde asistan arkadaslarimiz nöbet sayilari yeni yönetmelikte sekizi asmayacak. Asma durumunda, ilgili klinikle ilgili yaptirimlar yönetmelikte geliyor. Dolayisiyla biz nöbet ertesi 24 saatten fazla çalisilmamasini ve bunun da sekiz nöbetten fazla olmamasini yönetmelikle netlestiriyoruz. Dolayisiyla çocuklarimiz hem nöbet sayilari azalarak hem de gelir düzeyleri artarak bundan böyle rahatlikla evlenebilecek” seklinde konustu.

Öte yandan Saglik Bakani Koca, konu hakkinda sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi paylasimda da, "Intörn doktorlara yapilan ödemenin asgari ücret düzeyine çikarilmasi karari 18 Temmuzda açiklandi. TBMM, 1 Temmuzda tatile girmisti. Yeni yasama döneminde, gerekli irade tecelli edecektir. Asgari ücret düzeyinde ödeme, Meclis’ten çikacak yasayla uygulamaya konacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA