Zonguldak'ta Ilk Kez Ayni Anda Kombine Kapali Böbrek Tasi Ameliyati Yapildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tip Fakültesinde ilk kez sirt üstü pozisyonda Endoskopik Kombine intrarenal Cerrahi (ECIRS) yöntemle, böbrege ayni anda hem idrar kanalindan hem de sirttan ulasim saglanarak kapali böbrek tasi ameliyati yapildi.

Zonguldak'ta Ilk Kez Ayni Anda Kombine Kapali Böbrek Tasi Ameliyati Yapildi
Zonguldak’ta yasayan 26 yasindaki Umut Öztürk, sol tarafindaki agrilari sebebiyle hastaneye basvurdu. Burada muayenesi yapilan Öztürk, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Üroloji Anabilim Dali’na yönlendirildi. Yapilan tahlillerde sol böbreginde toplam boyutu 5 santimetreyi geçen ve böbregin her odacigini kaplayan çok sayida tas tespit edildi.

Operasyonu gerçeklestiren Dr. Ögr. Üyesi Engin Denizhan Demirkiran ve ekibi; bir taraftan alinan yeni nesil lazer kullanarak sirt üstü pozisyonda böbregin üst odaciklarina idrar kanalindan giren Fleksible URS cihazi ile tedavi ederken ayni anda yalnizca yarim santimetrelik bir kesiden böbregin alt odaciklarindaki taglarin Nefroskop cihazi ile çikarildigini söyledi.



Ameliyat sonrasi hastadan 30 adet tas çikarilirken bir kisim taslar ise böbrek içerisinde lazer yardimiyla toz haline getirildi.

Yaklasik 1 saat süren ameliyat sonrasinda hastanin böbregi taslardan kurtarildi. Hasta da sagligina kavusmus oldu.

Daha önceden bu hastalara eski yöntemlerle iki ya da daha fazla ameliyat yapildigini ifade eden Demirkiran, bu ameliyatlarda birden çok kesi yapilmasi gerekirken yeni yöntemle tek seansta daha iyi imkan tanindigini açikladi.

Demirkiran, yeni yöntem ameliyat sonrasi hastanin kisa sürede taburcu olabileceklerini belirtti.

Idrar kanalindan kullanilan Fleksible URS cihazinin yardimiyla üst odaciklardaki taglarin ek bir delik açilmasi gerektirmeden sirttan giren cihazin önüne birakilabilecegini ifade eden Dr. Demirkiran, bu sayede daha az cerrahi yük ile daha hilt ve efektif tedavi saglanabildigini açikladi.

Endoskopik Kombine intrarenal Cerrahi (ECIRS) ad verilen böbrege ayni anda hem idrar kanalindan hem de sirttan ulasim saglanarak kapali böbrek tasi ameliyatinin tecrübeli bir ekip gerektirmesi nedeniyle Türkiye’de sayili merkezde yapildigini aktaran Demirkiran, Bati Karadeniz Bölgesi’nde de ilk kez Üroloji Anabilim Dali’ndan kendisi ve ekibi tarafindan ZBEÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne gerçeklestirildigini sözlerine ekledi.

Ameliyat sonrasi sagligina kavusan hasta Umut Öztürk de, "Ufak bir agri ile basladi.

Hastaneye gitmistim oradan buraya yönlendirildim. Doktorumuz ve ekibi ameliyatimizi gerçeklestirdi. Böbreklerimden bu kadar tas beklemiyordum. Su anda agri sizi yok. Eskisi gibiyim" diye konustu.

Kaynak: İHA